de Veronica Zărescu
Cea mai frecventă afecţiune oftalmologică întâlnită în practica pediatrică este conjunctivita. Aceasta apare la orice vârstă, dar mai ales în copilărie, şi se manifestă prin înroşirea ochiului şi a zonei din jurul acestuia. Poate fi provocată de agenţi infecţioşi - bacterii, virusuri - sau se poate declanşa prin mecanisme alergice, adică după expunerea îndelungată la ultraviolete, la particule de praf sau la diverse substanţe toxice ce intră în contact cu ochiul. De cele mai multe ori însă, boala apare ca urmare a frecării ochilor cu mâinile murdare de la joacă sau chiar de la piscină.
Secreţia purulentă lipeşte ochii bebeluşilor
Conjunctivita are o perioadă de incubaţie de 48 de ore şi durează cel mult cinci zile, în condiţiile în care este tratată corespunzător. Primele simptome sunt: înroşirea ochilor şi a zonei din jurul lor, apariţia unei secreţii purulente la nivelul pleoapelor - la bebeluşi acestea se lipesc - şi dureri oculare sau senzaţia de corp străin. Se recomandă să consultaţi medicul înainte de orice tratament. În primul rând, se izolează la domiciliu persoana bolnavă şi apoi se curăţă ochii cu ser fiziologic şi compresă sterilă, de la coadă către bază.
Se manifestă rapid
În perioada sezonului cald este des întâlnită conjunctivita de bazin, care poate fi contactată din ştranduri sau din piscine, adică din locuri de scăldat special amenajate. Cauza o reprezintă concentraţia prea mare sau, dimpotrivă, prea mică a cantităţii de clor cu care se tratează apa. Se manifestă rapid, prin înroşirea ochilor. La recomandarea medicului se administrează un tratament specific, iar afecţiunea trece în cel mult patru-cinci zile.
Pentru evitarea acestui tip de conjunctivită evitaţi scaldatul în locuri neamenajate sau care nu respectă recomandările de igienizare a apei din bazin.