Main menu

header

     Pregătirea pentru o sarcină trebuie să înceapă cu câteva luni înainte de a concepe copilul dorit. Atât femeia, cât şi bărbatul trebuie să facă o serie de analize şi teste de compatibilitate, care să stabilească dacă starea lor de sănătate permite conceperea unei noi vieţi şi dacă cei doi se potrivesc din punct de vedere genetic. Din momentul în care a avut loc fecundarea ovulului, femeia trebuie să se afle sub supraveghere medicală. 
    Una dintre situaţiile neplăcute este formarea sarcinii în afara uterului. Prin sarcină extrauterină se înţelege implantarea greşită a ovulului fecundat. În loc să se dezvolte în uter, fătul se localizează în altă parte în cavitatea abdominală. Din păcate, sarcina nu se poate dezvolta corespunzător, iar femeia se poate confrunta cu complicaţii multiple. 

Renunţaţi la fumat!
    Cauzele acestei probleme sunt diferite, dar toate se reduc la modificarea trompei uterine prin îngustare, prin lezarea stratului intern al acesteia, precum şi prin schimbarea proprietăţilor secreţiei. Cele mai expuse femei sunt cele care au trecut prin diferite intervenţii chirurgicale la nivelul trompelor uterine sau a cavităţii uterine, fumătoarele cronice, cele care suferă de boli cronice inflamatorii ale trompelor uterine sau ale ovarelor, precum şi cele cu vârste trecute de 30 de ani.

Imposibil de prevenit
    O altă cauză ce favorizează implantarea greşită a ovulului fecundat o reprezintă şi fertilizarea extracorporală, respectiv „concepţia în eprubetă”. Din păcate, în prezent, sarcina extrauterină este imposibil de prevenit. Există însă o serie de simptome ce ar trebui să determine femeia să se prezinte urgent la medic:
- dureri în partea de jos a abdomenului;
- reţinerea menstruaţiei mai mult de 10-15 zile;
- semne sigure de graviditate; - sângerări vaginale în cantităţi moderate;
- slăbiciune generală cauzată de pierderea sângelui. De cele mai multe ori, diagnosticul se stabileşte în funcţie de examinarea fizică a gravidei prin ultrasonografie sau examinare endoscopică a cavităţii abdominale.
    Prezentarea la medic şi diagnosticul precoce al sarcinei extrauterine reduc riscul apariţiei complicaţiilor.
Veronica Zărescu