de Veronica Zărescu
Aşa cum v-am prezentat în numărul trecut al revistei noastre, pediculoza este o afecţiune contagioasă, ce se transmite prin contact direct, mai ales în şcoli şi în grădiniţe. Aşa că fiecare copil este expus riscului de a lua păduchi numai prin faptul că merge în colectivitate, nu neapărat pentru că nu se spală pe cap. Din fericire, în ziua de azi există multe metode de a scăpa de aceşti paraziţi.
Produsele speciale, interzise sub 2 ani
În urma unui consult, medicul pediatru poate prescrie un şampon, o cremă sau o loţiune speciale, care să omoare păduchii. Se poate întâmpla însă ca un tratament să nu dea rezultatele aşteptate fie pentru că nu este administrat corect, fie pentru că paraziţii sunt prea rezistenţi. În cele mai multe cazuri, tratamentul medicamentos prescris de medic distruge paraziţii, dar mâncărimea scalpului poate persista câteva zile. Medicul poate prescrie o reluare a tratamentului după o perioadă de pauză de şapte-zece zile, pentru siguranţa că paraziţii au fost eliminaţi.
Dacă micuţul nu a împlinit 2 ani, nu trebuie să folosiţi tratamente medicamentoase împotriva păduchilor. În acest caz, paraziţii vor fi îndepărtaţi cu mâna. La fel se procedează şi în situaţia în care copilul este alergic la compuşii soluţiilor împotriva păduchilor.
Nu spălaţi părul câteva zile după aplicarea remediului
În timpul tratamentului împotriva pediculozei nu trebuie să folosiţi uscătorul de păr după ce aţi aplicat un produs împotriva păduchilor, pentru că unele dintre acestea sunt inflamabile. De asemenea, nu folosiţi o mască de păr sau un balsam înainte de a aplica şamponul special, nu spălaţi părul câteva zile după ce aţi folosit un astfel de tratament şi nu utilizaţi mai multe remedii în acelaşi timp.
Îndepărtarea manuală se repetă la câteva zile
Pentru înlăturarea păduchilor fără a utiliza tratamente de la farmacie va trebui să vă folosiţi degetele sau un pieptene special, cu dinţii deşi. Alegeţi un loc bine luminat, împărţiţi părul copilului în şuviţe subţiri şi verificaţi-le pe rând - trebuie să aveţi la îndemână un vas cu apă fierbinte şi săpun în care să curăţaţi şi să umeziţi pieptenele, deoarece păduchii sunt mai uşor de îndepărtat atunci când părul este ud. Repetaţi procedura la fiecare trei-patru zile, timp de câteva săptămâni.
Educaţia, rol important pentru prevenţie
Pentru prevenirea pediculozei învăţaţi-i pe cei mici să evite contactul direct cu capul celorlalţi copii şi să nu împrumute perii, piepteni, căciuli, prosoape sau alte obiecte personale. De asemenea, nu îi lăsaţi pe cei mici să doarmă în aşternuturile folosite de alte persoane.
Sfat! Controlaţi săptămânal părul copilului deoarece, dacă sunt descoperiţi din vreme, păduchii pot fi înlăturaţi mai uşor.