de Veronica Zărescu
Multe dintre femeile care se hotărăsc să aducă pe lume un copil se confruntă cu situaţia neplăcută de a descoperi apariţia vergeturilor pe picioare, pe sâni şi, mai ales, pe abdomen. Principala cauză este transformarea prin care trece organismul femeii în timpul sarcinii.
Leziuni alb-violacee
Excesul de hormoni şi kilogramele în plus duc la întinderea bruscă a pielii. Vergeturile reprezintă leziuni ale pielii, care apar ca rezultat al deteriorării şi al reducerii sintezei colagenului pe suprafaţa ţesutului cutanat unde se găsesc. Acestea sunt, de obicei, leziuni liniare, ce urmăresc conturul liniilor de contracţie a pielii cu aspect alb-sidefiu până la roz-violaceu.
Principalul factor în formarea vergeturilor este schimbarea bruscă a volumului corporal în timpul sarcinii sau un regim alimentar drastic, ţinut imediat după naştere. Există, de asemenea, circumstanţe mai puţin frecvente ce conduc la apariţia acestui fenomen: o disfuncţie a glandei corticosuprarenale ce produce hormonii de stres, tratamentul prelungit cu creme ce conţin corticosteroizi (cum ar fi cea pentru eczeme sau psoriazis) sau factorii genetici.
Hidratarea pielii este deosebit de importantă
Pentru a prevenit apariţia vergeturilor trebuie să ţineţi cont de trei factori importanţi: hidratarea, masajul şi controlul greutăţii. Încă din momentul în care aflaţi că sunteţi însărcinată, îngrijiţi-vă pielea şi folosiţi creme specifice antivergeturi. Acestea pot fi achiziţionate din farmacii şi conţin, în principal, vitaminele E şi F, colagen şi elastină. Aveţi grijă să verificaţi dacă produsele cumpărate nu sunt contraindicate în perioada sarcinii!
Masaţi-vă delicat zonele cele mai predispuse apariţiei vergeturilor. Nu ezitaţi să folosiţi cremele de mai multe ori pe zi, mai ales când ieşiţi de la duş şi porii pielii sunt deschişi. Folosiţi câte o cremă specială pentru fiecare parte a corpului (abdomen, sâni, picioare).
Nu este indicat să ţineţi regim în timpul sarcinii, pentru că micuţul are nevoie de multe vitamine. Dar puteţi ţine cont de sfaturile medicului în privinţa alimentaţiei şi nu ezitaţi să faceţi gimnastică specială pentru gravide dacă acest lucru vă este permis. Potrivit specialiştilor, greutatea în plus, admisă ca fiind normală în timpul celor nouă luni de sarcină, este de 10-12 kg.
- 80% dintre femei rămân cu vergeturi după naştere.