de Veronica Zărescu
Aparatul dentar poate fi considerat un accesoriu la modă în zilele noastre. Materialele folosite la fabricarea acestor dispozitive sunt translucide şi adaptate la nuanţa dinţilor fiecăruia. Purtarea unui aparat dentar este o alternativă medicală recomandată atât pentru copii, cât şi pentru adulţi.
Corectează defectele
E important pentru copil să aibă dinţii drepţi, nu numai pentru felul în care arată, dar şi pentru cum vorbeşte, cum mănâncă şi cum zâmbeşte. În situaţiile în care dinţii au crescut strâmb sau înghesuiţi pe maxilar, igiena dentară devine o problemă tot mai mare pentru micuţi, motiv pentru care pot apărea carii şi inflamaţii gingivale.
Pe termen lung, problemele dentare pot determina disfuncţii maxilare grave, respectiv dureri articulare permanente localizate în preajma urechii, la închiderea sau la deschiderea gurii şi tulburări de limbaj. Un tratament ortodontic efectuat în perioada copilăriei corectează defectele danturii şi ajută la dezvoltarea armonioasă a oaselor la nivelul feţei.
Este bine de ştiut că defectele ortodontice nu se rezolvă de la sine şi se pot agrava fără un tratament corespunzător.
Motive de îngrijorare pentru părinţi
Pentru a interveni corect şi la timpul potrivit în creşterea dentiţiei copilului dumneavoastră vă vom prezenta următoarele situaţii în care medicul ar putea decide aplicarea unui aparat dentar:
- dinţii copilului sunt strâmbi, înghesuiţi sau poziţionaţi la distanţă unul de celălalt;
- dinţii de lapte nu cad la timp, cad prea repede sau au foarte multe carii;
l dinţii de pe maxilarul de sus nu se întâlnesc cu cei de jos sau muşcătura nu este corectă;
- copilul are dureri de dinţi, mai ales în zona articulaţiei din josul urechii;
- micuţul îşi suge des degetul sau obişnuieşte să ţină pixul ori creionul în gură;
- se plânge că îşi muşcă des limba şi obrajii;
- are tulburări de limbaj sau prezintă greutate la exprimare.