de Veronica Zărescu
Stilul de viaţă al părinţilor îşi pune amprenta şi pe modul de viaţă al copiilor lor. În zilele noastre, din lipsă de timp, de informare sau, pur şi simplu din neglijenţă, din ce în ce mai mulţi copii au acces la mâncarea de tip fast-food, consumă dulciuri şi sucuri acidulate în exces sau petrec mult timp în faţa calculatorului şi nu fac mişcare zilnic.
A preveni este întotdeauna mai uşor
Odată scăpată situaţia de sub control, kilogramele în exces se adună şi, pe lângă aspectul fizic neplăcut, încep să apară şi problemele de sănătate. Imunitatea copilului scade şi se îmbolnăveşte des, pot apărea deficienţe de fier sau de calciu sau chiar boli cronice, cum ar fi diabetul. Este mult mai greu să slăbeşti un copil, decât să previi îngrăşarea excesivă printr-un ritm de viaţă sănătos şi o alimentaţie echilibrată. Dacă s-a ajuns totuşi la o situaţie de acest gen, trebuie să ştiţi că eliminarea kilogramelor în plus devine o responsabilitate a întregii familii.
Fiţi un exemplu pentru propriul copil
Iată câteva sfaturi care îi poate ajuta pe copii să adopte un stil de viaţă echilibrat, să nu ajungă supraponderali sau să piardă kilogramele acumulate în plus. În primul rând, asiguraţi-vă că cel mic face măcar o oră de mişcare pe zi. Aprovizionaţi debaraua sau frigiderul cu fructe proaspete, nu cu dulciuri în ambalaje colorate. Aşa, copilul va fi tentat să consume un măr la desert şi nu o ciocolată sau caramele. Fiţi exemplu pentru copiii dumneavoastră. De multe ori, cei mici sunt tentaţi să-i imite pe cei mari, aşa că încercaţi să faceţi mişcare zilnic şi să mâncaţi cât mai chibzuit. Uitaţi de sucurile acidulate. Încercaţi să le înlocuiţi cu apă plată sau cu suc natural de fructe făcut în casă la storcător.
Nu îl lăsaţi pe cel mic să petreacă prea mult timp în faţa televizorului, întrucât nu îşi va pune musculatura în mişcare. Sedentarismul este un prim pas către obezitate.
Lăudaţi-i corpul
Respectaţi micul dejun. Chiar dacă nu este o masă consistentă, vă va ajuta să vă menţineţi greutatea corporală. Gătiţi acasă. Chiar dacă vă este mai uşor să luaţi masa în oraş sau să cumpăraţi semipreparate, va fi mai bine pentru întreaga familie dacă veţi şti să calculaţi caloriile gătind acasă.
Lăudaţi copilul şi admiraţi-i corpul ori de câte ori mănâncă ceea ce i-aţi pregătit sau consumă fructe ori legume proaspete. Chiar dacă noul stil de viaţă nu a dat încă rezultatele dorite, micuţul se va simţi motivat să continue să facă mişcare şi să mănânce sănătos.
În numărul viitor vă vom prezenta câteva aspecte neplăcute ale uneia dintre cele mai frecvente şi periculoase boli favorizate de obezitate: diabetul zaharat.