de Veronica Zărescu
Fontanelele reprezintă porţiuni aflate la îmbinarea dintre oasele craniului. Acestea permit creşterea dimensiunilor craniului şi a creierului în primii doi ani de viaţă. Două dintre fontanelele sugarului au o importanţă clinică deosebită.
Un nou-născut are şase astfel de formaţiuni
Fontanela anterioară sau fontanela bregmatică este cunoscută şi sub denumirea populară de „moalele capului”. Ea se găseşte între osul frontal şi cele două oase parietale, are forma romboidală şi diametrele cuprinse între 1 cm şi 5 cm. Închiderea ei se produce, de regulă, între 9 şi 18 luni, dar se poate realiza până la vârsta de 24 de luni. Fontanela posterioară are forma triunghiulară şi se găseşte între osul occipital şi cele două oase parietale. Este foarte mică la naştere şi se închide complet până la vârsta de 3 luni a bebeluşului.
Evoluţia atipică poate fi semnul unor boli grave
Există o variabilitate normală a dimensiunilor fontanelei anterioare chiar şi pentru copiii sănătoşi. Dacă cea anterioară este mai mică decât ar trebui, poate fi doar o variaţie normală, dar poate fi vorba şi despre afecţiuni grave (microcefalie, craniostenoză sau hipertiroidism).
O dimensiune prea mare a fontanelei anterioare se poate întâlni în cazul unor boli osoase (rahitism, acondroplazie), boli cromozomiale (trisomia 13, 18, 21) sau vreun sindrom malformativ complex. În mod normal, tegumentele care acoperă fontanela anterioară sunt la acelaşi nivel cu oasele craniene.
Dacă fontanela anterioară este mai bombată, poate fi semnul următoarelor afecţiuni: hidrocefalie, meningită, encefalită sau hemoragie intracraniană.
Fontanela anterioară mai lăsată, curbată în interior, semnifică deshidratarea bebeluşului. Cel mai bine ar fi să mergeţi cu cel mic la controale medicale de rutină mai dese în primii doi ani de viaţă, iar dacă vi se pare că există vreo modificare în forma craniului sau apar zone dureroase în regiunea fontanelelor, nu ezitaţi să consultaţi de urgenţă un specialist.