Main menu

header

de Claudia Tarţa

Atunci când te aştepţi mai puţin eşti luat prin surprindere de reacţiile, trăirile şi comentariile copiilor vizavi de anumite întâmplări din viaţa lor. Scriu acest articol fără a face referire la un subiect anume, ci la situaţia a doi băieţei (verişori) care au trăit o dramă similară.

Suferinţa dă naştere unui comportament surprinzător
Ambii au suferit enorm din cauza unuia dintre părinţi, deoarece mama unuia dintre ei a plecat, lăsând un gol în sufletul copilului ei, iar celălalt a avut ghinionul ca tatăl său să fie genul de om care a fost lângă el scurte perioade, doar din considerente egoiste. Fiecare dintre aceşti părinţi au fost prezenţe pasagere în viaţa copiilor apăreau şi puţin mai târziu dispăreau din nou, iar de fiecare dată lăsau un gol profund în sufletele inocente ale micuţilor lor.
Băieţelul a cărui mamă a plecat când el avea 6 ani (adică în urmă cu trei ani) a suferit enorm şi s-a răzbunat pe toţi cei din jur prin toate acţiunile pe care le-a întreprins, dar a avut maturitatea ca la 9 ani să-şi sune verişorul când a auzit că tatăl său a părăsit definitiv casa, după nenumărate plecări şi reveniri. Copilul şi-a încurajat vărul, spunându-i că îi este alături şi că îl înţelege, pentru că el ştie ce înseamnă să fii părăsit de un părinte pe care îl iubeşti. Prin tot ce i-a transmis a încercat să-l îmbărbăteze şi să-i demonstreze că este alături de el nu doar pentru că sunt verişori, ci, în special, pentru că este solidar cu situaţia sa.

Se simt vinovaţi pentru separarea părinţilor
Situaţiile de acest gen nu au cum să te lase indiferent, deoarece nu numai ca profesionist, dar şi ca părinte, stai şi te întrebi ce este în sufletul acestor copii care suferă din cauza comportamentului părinţilor lor iresponsabili. Cel mai rău este că, de cele mai multe ori, micuţii nu înţeleg adevăratele motive pentru care sunt părăsiţi de unul sau de ambii părinţi şi se consideră vinovaţi („poate că am greşit”, „nu am ascultat”, îşi zic ei).
Păcat că unii părinţi nu ştiu să aprecieze acest dar minunat, de a aduce pe lume un suflet, pe care urmează să-l modelezi într-o adevărată operă de artă.