Scopul jucăriilor este acela de a dezvolta inteligenţa, creativitatea, memoria, personalitatea şi, în final, de a forma copilul pentru viaţa de adult.
Primele păpuşi Disney, apărute în 1930
Istoria jucăriilor este foarte veche, la fel de veche ca şi istoria umanităţii. Primele jucării au fost construite numai din elemente ce se găseau în natură: din lemn, piatră, lut, iarbă sau chiar din oase. Printre jucăriile descoperite de arheologi se numără fluiere din lut în formă de pasăre, vagoane şi căruţe din lemn. În Egiptul antic, copiii se jucau cu păpuşi făcute din piatră, în vreme ce în Grecia şi în Roma, micuţii începuseră să se joace cu păpuşi din lut sau din ceară, cu arcuri cu săgeţi, cu beţe şi jucării de tip yo-yo din piatră sau din lemn.
Primul zmeu a apărut în China, în jurul anului 1.000 î.Hr. În India, în jurul anului 600 î.Hr., a devenit popular jocul Chaturanga, precursorul şahului de astăzi. În secolul al XVII-lea sunt inventate patinele cu rotile şi copiii încep să se joace cu soldăţei şi mingi de plastic. Primele trenuleţe apar în 1914, iar în 1930 sunt lansate primele păpuşi şi figurine Disney, eroul fiind Mickey Mouse. Ceva mai târziu apar jocurile de societate Monopoly şi Scrabble, iar pe la 1949, jocurile Lego revoluţionează piaţa jucăriilor. În multe oraşe din lume există acum muzee ale jucăriilor, în care se pot vedea păpuşi foarte vechi, jucării teleghidate etc.
Jocuri pe calculator în mileniul III
Astăzi, multe jucării sunt făcute din plastic, cauciuc, metal, păpuşile pot vorbi şi chiar pot recunoaşte vocea stăpânului, jocurile pe calculator sunt din ce în ce mai numeroase şi mai complexe. Acum există jucării pentru toate stadiile de dezvoltare al copilului, jucării din ce în ce mai sofisticate, interesante şi care ţintesc spre o dezvoltare cât mai complexă a inteligenţei şi a personalităţii copilului. Paradoxal, uneori, jucăriile din lemn sunt mult mai scumpe decât roboţii inteligenţi ai vremurilor noastre. Despre rolul fiecărei categorii de jucării în viaţa copilului vă vom povesti în numărul viitor al revistei noastre. (va urma)
Veronica Zărescu