Main menu

header

    Mulţi nou-născuţi au capul puţin deformat într-o parte. Uneori, acest lucru este cauzat de faptul că, încă dinainte de a se naşte, capul copilului este modelat inegal. În alte cazuri, forma capului este afectată de poziţionarea lui pe o singură parte, în special atunci când doarme. Veţi observa în creştetul capului bebeluşului două zone mai sensibile, unde oasele craniene nu s-au unit încă. Acestea există pentru a permite capului bebeluşului să iasă în momentul naşterii. Sunt favorabile, de asemenea, şi dezvoltării rapide a creierului în primele 12, până la 18 luni de viaţă.

 Copilul poate dormi şi pe burtică
     Deformarea capului din pricina poziţiei defectuoase este întâlnită mai ales la copiii care stau în pătuţ cu faţa în sus, în scaunele pentru maşină sau în scaunele speciale pentru copii. Deşi aceasta este cea mai sigură poziţie pentru somn, sunt destul de multe variante la care puteţi apela, cum ar fi: - lăsaţi-l să doarmă în continuare cu faţa în sus, dar alternaţi direcţia în care ţine capul; - ţineţi-l în braţe cât mai mult timp atunci când nu doarme, astfel veţi evita presiunea asupra capului din momentele în care bebeluşul stă pe pat sau în scaunul pentru copiii; - aşezaţi copilul pe burtică, dar numai după ce v-aţi asigurat înainte de asta ca suprafaţa pe care îl aşezaţi este una mai tare şi nu îl lăsaţi nesupravegheat; - dacă micuţul s-a obişnuit şi îi place să stea într-o singură poziţie, îl puteţi aşeza în aşa fel încât, să trebuiască a întoarce capul pentru a se uita la dumneavoastră sau pentru a urmări zgomotele din cameră; - alăptatul încurajează aşezarea bebeluşului pe ambele părţi, acesta fiind un factor important pentru modelarea capului. Încercaţi să alternaţi de fiecare dată braţul pe care îl ţineţi.

 Bentiţe şi coifuri speciale
     Dacă forma capului bebeluşului nu ajunge la normalitate în câteva luni, doctorul vă poate prescrie o bentiţă specială sau un coif, care să ajute la modelarea capului. Acestea funcţionează prin exercitarea unei presiuni uşoare asupra craniului. Între 4 şi 12 luni, bentiţele şi coifurile sunt cele mai eficiente dispozitive, craniul fiind încă maleabil. În timpul tratamentului, acestea vor fi purtate în permanenţă, cu pauze doar pentru a curăţa coiful şi pielea capului.

Veronica Zărescu