Main menu

header

de Veronica Zărescu

Este bine ştiut faptul că la bebeluşi problema cea mai mare în cazul unei viroze o reprezintă mucozităţile. De aceea, este foarte important ca micuţul dumneavoastră să aibă nările curate pentru a respira uşor atunci când doarme, când mănâncă sau când se joacă. Pentru această operaţiune puteţi apela la batista bebeluşului, un produs care se găseşte în farmacii sau în magazinele cu produse pentru copii.

Puneţi ser fiziologic şi la final dezinfectant
Dispozitivul numit batista bebeluşului este format dintr-un furtun de cauciuc dotat la un capăt cu un adaptor pentru aspirator şi la celălalt, cu un fel de tub din plastic pentru năsuc. Se poate folosi orice fel de aspirator casnic, dar cu cinci minute înainte de aspirare trebuie să pulverizaţi în năsucul celui mic ser fiziologic pentru a fluidiza mucozităţile. Porniţi aspiratorul, introduceţi uşor vârful tubului în nară şi aspiraţi. Faceţi această operaţiune de mai multe ori dacă este necesar.
Încheiaţi operaţiunea cu un dezinfectant. Ţineţi capul bebeluşului pe o parte, turnaţi dezinfectantul nazal (spray sau unidoză, recomandate de farmacistă sau de medic) pe o nară şi apoi pe cealaltă. O şedinţă sau două pe zi sunt necesare când copilul dumneavoastră este foarte răcit.

Năsucul trebuie curăţat la două-trei zile
Chiar dacă cel mic nu este răcit, trebuie să-i curăţaţi năsucul în fiecare zi, mai ales în primul an de viaţă. Nu aveţi nevoie de batista bebeluşului sau de alte dispozitive complexe pentru eliberarea căilor respiratorii, ci doar de câteva comprese sterile şi un pic de ser fiziologic.
Întindeţi copilul pe masa de înfăşat. Ţineţi-i capul pe partea dreaptă pentru a-i curăţa nara stângă. Introduceţi vârful sprayului sau a unidozei de ser fiziologic în nară şi pulverizaţi o dată. Întoarceţi capul bebeluşului pe partea stângă şi repetaţi operaţiunea cu nara dreaptă. Înainte de vârsta de 2 ani, un copil nu ştie să-şi sufle nasul singur, aşa că se recomandă să-i curăţaţi nasul o dată la două zile.