de Veronica Zărescu
- Teatrul creşte capacitatea de concentrare şi dezvoltă inteligenţa
Puţini părinţi ştiu că pot merge cu cei mici la teatru încă din primul an de viaţă, deoarece există spectacole special concepute pentru copiii cu vârste de până la 3 ani. Este uimitor cât de captivaţi pot fi micii spectatori în faţa măiestriei şi dăruirii actorilor, care printr-un joc de lumină şi mişcare transmit emoţii şi multe informaţii educative.
Experienţă inedită
O reprezentaţie de teatru este ceva unic în viaţa copilului. Nu se poate compara cu un film la cinematograf sau cu o plimbare în parc. În sala de spectacol, cel mic învaţă şi respectă regulile de a fi un bun spectator, se distrează şi interacţionează cu personaje de basm. Este important să îl familiarizaţi cu teatrul de mic, pentru că se va obişnui cu semiîntunericul din sală, cu costumele actorilor şi cu respectarea spaţiului de joc. Veţi fi surprinşi cât de interesaţi de teatru vor fi copiii încă de la vârste fragede. Se vor uita cu uimire la ceea ce se întâmplă pe scenă, vor aplauda atunci când este momentul şi vor înţelege momentele comice din spectacol.
Tipuri de spectacol în funcţie de vârstă
Dar cum alegeţi spectacolul potrivit!? Pentru cei foarte mici este uşor. Spectacolele se ţin numai pe scenă, unde micii spectatori stau pe nişte pernuţe puse direct pe jos sau pe băncuţe special amplasate pe marginea scenei. Durata acestor reprezentaţii este de 30 de minute şi cuprind, de regulă, teme diverse, cum ar fi: culorile, formele geometrice, lumini şi umbre sau comparaţii între acestea. Toate se desfăşoară într-un ambient sonor plăcut, din care nu lipsesc momentele distractive, care întotdeauna stârnesc râsete şi aplauze printre spectatori.
Pentru copiii care au împlinit 3 ani, puteţi alege un spectacol de 60 de minute, cu marionete sau cu personaje din poveste. Există mai multe basme puse în scenă, aşa că nu vă trebuie decât timp să alegeţi spectacolul care credeţi că se potriveşte copilului dumneavoastră.
Dacă vă uitaţi pe internet, la fiecare piesă de teatru găsiţi o recomandare de vârstă în dreapta sus. Există spectacole şi pentru copiii mai mari, chiar şi peste 9 ani, cu subiecte complexe, adaptate situaţiilor din prezent, cu exemple şi cu personaje pozitive, care să-i ajute pe micuţi să înţeleagă ce e bine şi ce e rău pentru ei.
Din fericire, biletele la teatru nu sunt scumpe, aşa că depinde numai de disponibilitatea părinţilor.
Dacă nu aveţi timp, nu vă necăjiţi, pentru că cel mic va ajunge la teatru cu grădiniţa sau cu şcoala mai târziu. Important este să fiţi deschişi către o astfel de activitate şi să nu rataţi ocazia de a-l introduce pe copil în lumea minunată a teatrului.