de Veronica Zărescu
Odată deveniţi părinţi, destinaţia, pregătirile, bagajul şi chiar perioada vacanţei ar putea suferi modificări. În primul rând trebuie să consultaţi lista destinaţiilor pentru familişti şi veţi descoperi ofertele pentru distracţia şi relaxarea cuplurilor cu copii, în funcţie de vârsta celor mici. Ca să vă ajutăm să faceţi cea mai bună alegere, vă vom prezenta câteva criterii pentru stabilirea locaţiei de vacanţă şi câteva avantaje de a vă petrece concediul alături de copii.
Optaţi pentru meniul „all-inclusive”
Dacă sunteţi genul care preferă să călătorească mult în vacanţă şi să viziteze obiective turistice va trebui să vă schimbaţi opţiunile, cel puţin în primii ani de viaţă ai copilului. Cei mici au un program strict pentru hrană şi odihnă şi sunt foarte sensibili la căldură sau la zgomot. Aşa că veţi fi sfătuiţi de agenţii de turism să alegeţi un resort din ţară sau din străinătate. În astfel de locuri există, de regulă, o plajă privată, una sau mai multe piscine cu adâncimi diferite şi mai multe atracţii personalizate în funcţie de specificul regiunii. Varianta meniului „all inclusive” vine în întâmpinarea părinţilor cu copii mofturoşi la mâncare şi permite părinţilor să încerce gusturile celor mici până la descoperirea unui fel de mâncare preferat. În România s-a dezvoltat mult în ultimii ani ideea de resort cu atracţii pentru copii şi cu meniu de tip bufet suedez, aşa că dacă doriţi o vacanţă mai aproape de casă puteţi alege o destinaţie de acest gen de pe litoralul românesc. Un pic mai departe, dar cu oferte tentante se poziţionează litoralul bulgăresc, unde opţiunile sunt mai multe, mai variate şi mai accesibile din punct de vedere financiar. Pentru părinţii curajoşi, agenţiile de turism recomandă destinaţii tentante din Turcia, unde copiii sunt în centrul atenţiei şi au distracţie fără limite. Costurile, sunt însă pe măsura ofertelor şi depăşesc 2.000 de euro pe sejur dacă optaţi pentru transportul cu avionul.
Atracţii pentru cei mici
Ofertele sunt variate şi îi vizează atât pe cei mari, cât şi pe cei mici, şi se întind pe tot parcursul zilei, în funcţie de locul de vacanţă ales. Printre acestea se numără: cameră separată sau pat adaptat vârstei copilului; o echipă de animatori care să-i distreze pe micii turişti; piscină cu adâncime mică, în aer liber, dar acoperită, pentru a proteja copiii de soare; bufet suedez cu preparate speciale pentru copii; scaune, mese, veselă şi tacâmuri cu dimensiuni reduse pentru cei mici; tobogane cu apă şi locuri de joacă dotate cu leagăne şi jucării; îngheţată de diverse sortimente la discreţie; fructe şi gustări tradiţionale între mese; un centru acoperit pentru activităţi în timpul zilei, cum ar fi: pictură, modelaj, colaje sau jocuri logice cu echipa de animatori; program de dans interactiv în fiecare seară; spectacole de seară pentru toată familia.
După cum vedeţi, informaţiile sunt multe şi interesante, aşa că în numărul viitor al revistei noastre vă vom da câteva sfaturi şi despre transportul sau bagajul de călătorie.