de Veronica Zărescu
Este bine ştiut faptul că ţânţarii pot fi purtătorii unor boli grave, care se transmit foarte uşor prin înţepătura lor. În plus, aceştia pot declanşa serioase reacţii alergice şi numeroase neplăceri prin înţepătura lor. Copiii sunt cele mai uşoare şi atrăgătoare ţinte pentru insecte, deoarece pielea lor este mai fină, mai fragedă şi mai accesibilă decât la adulţi. De aceea trebuie să protejaţi copiii cu soluţii speciale pentru vârsta lor.
Bebeluşii sunt cel mai greu de apărat
Cel mai greu este să ţineţi ţânţarii la distanţă de bebeluşi, pentru că multe soluţii de aplicare pe piele sunt interzise micuţilor cu vârsta până la 2 ani. Există şi produse speciale pentru această categorie de vârstă, realizate din plante şi total inofensive pentru pielea bebeluşului. Din păcate, acestea reuşesc să ţină insectele la distanţă pentru o scurtă perioadă, aşa că luaţi seama la recomandările producătorului privind aplicarea soluţiei şi durata protecţiei.
Reacţiile pot fi diferite
La fel ca şi la adulţi, copiii pot reacţiona diferit la înţepăturile ţânţarilor. În vreme ce la unii se poate vedea doar o pată roşie care îi jenează câteva zile, la alţii locul înţepăturii se poate umfla şi extinde mult în jur. De cele mai multe ori, inflamarea este produsă chiar de copil, prin faptul că se scarpină în acel loc. De aceea, este bine să aplicaţi imediat o soluţie calmantă şi chiar să consultaţi medicul de familie în cazul în care vi se pare că se agravează.
Măsuri de protejare pentru cei mici
Vara este bine să luaţi câteva măsuri de prevenire a înţepăturilor de ţânţari, cum ar fi: aplicarea unor plase de protecţie la geamuri; folosirea soluţiilor speciale la ieşirea din casă, mai ales dacă mergeţi în locuri cu multă verdeaţă sau în apropierea unei ape; aplicarea brăţărilor de protecţie împotriva ţânţarilor (în cazul copiilor mai mari, pentru evitarea contactului cu gura sau cu ochii); evitarea plimbărilor după lăsarea serii; acoperirea căruţului sau a pătuţului copilului cu plase speciale de protecţie sau cu un simplu tifon; folosirea unui aparat cu pastile sau cu soluţie pentru îndepărtarea ţânţarilor.