Main menu

header

de Veronica Zărescu

Indiferent de tipul de apă consumat, important este să bem cât mai multe lichide atunci când este foarte cald. Sucurile acidulate sunt interzise şi se recomandă consumul de apă, ceaiuri sau sucuri naturale. Originea, gradul de puritate şi compoziţia apei îi determină gustul şi clasificarea ştiinţifică legală. În prezent există cinci categorii de apă de băut.

De la robinet
Apa de la robinet este purificată şi tratată chimic înainte de a ajunge în fiecare casă printr-o reţea de conducte. Calitatea sursei din care este preluată şi metodele de filtrare îi reduc mult din calităţile naturale specifice, iar parcursul ei până la consumator prin sistemul de conducte îi alterează semnificativ puritatea. Tratamentul preferat de purificare a apei de la robinet implică utilizarea clorului pentru îndepărtarea bacteriilor şi a altor paraziţi.

De izvor
Atunci când izvorăşte dintr-o zonă curată, în care mediul subteran nu este alterat chimic, apa este suficient filtrată pentru a o face potabilă, dar compoziţia ei este deosebit de sensibilă la modificări de climă şi de poluare la suprafaţă.

Minerală, naturală
Apa minerală naturală provine dintr-o sursă ce a fost supusă unor teste de calitate stricte, prevăzute prin lege. Spre deosebire de simpla apă de izvor, o apă minerală de calitate este obţinută prin foraje la mare adâncime, care îi asigură stabilitatea, temperatura şi conţinutul de săruri minerale constante, indiferent de condiţiile climaterice de la suprafaţă.

Carbogazoasă
Apa carbogazoasă este obţinută adesea chiar de la robinet sau din alte surse echivalente, repurificată prin metode industriale şi acidulată cu dioxid de carbon industrial.

Distilată
Apa distilată este purificată prin metode dure, inclusiv distilare, ce elimină orice conţinut de minerale şi microorganisme, lăsând apa în starea ei chimic pură: H2O.