de Veronica Zărescu
În ultimii ani, din ce în ce mai mulţi specialişti susţin necesitatea ochelarilor de soare la copii încă de la vârste fragede. Este important, susţin medicii oftalmologi, ca micuţul să aibă ochii feriţi de razele solare, mai ales în sezonul cald. Expunerea în faţa luminii ultraviolete se amplifică la altitudini mari şi în medii exterioare care reflectă razele solare, cum ar fi apa sau nisipul de pe plajă. Prin urmare, în afară de ochelarii de soare, este recomandat să protejaţi copilul şi cu o pălărie de soare cu boruri sau şepcuţă cu cozoroc.
Pielea şi ochii sunt cei mai expuşi la soare
Efectele razelor ultraviolete care intră în contact direct cu ochii copiilor pot avea efecte pe termen scurt sau lung asupra vederii. În special copiii sunt mai predispuşi consecinţelor negative ale soarelui decât adulţii, deoarece au pupila mai mare şi cristalinul mai clar, absorbind cu până la 75% mai multă lumină în retină. Astfel, razele solare reflectate în apă, asfalt sau nisip produc daune imediate asupra corneei. Pe termen scurt şi mediu, radiaţiile ultraviolete pot provoca fotocheratita, o inflamaţie a corneei asemănătoare cu o arsură solară, apărută la nivelul ochilor, şi care se manifestă prin durere, senzaţie de corp străin în ochi, fotosensibilitate şi lăcrimare excesivă. În plus, medicii avertizează părinţii că ochii albaştri sunt mai expuşi pericolelor decât ochii închişi la culoare, mai ales în copilărie.
Apelaţi la un specialist
Este bine să ştiţi că nuanţa lentilei nu are nicio legătură cu nivelul de protecţie împotriva razelor de soare. Câtă vreme eticheta produsului certifică blocarea în proporţie de 100% a radiaţiilor ultraviolete, culoarea rămâne o opţiune personală, fără efecte pentru sănătate. Se recomandă solicitarea opiniei unui specialist pentru stabilirea dimensiunii şi a formei potrivite, în funcţie de fizionomia copilului. De regulă, medicii recomandă lentilele policarbonate pentru ochelarii copiilor, deoarece sunt rezistente la impact, se zgârie greu şi sunt foarte uşoare. Lanţurile pentru ochelari sunt ideale pentru copii, deoarece ajută prevenirea pierderii lor după ce sunt daţi jos de la ochi.
Ochelarii de soare nu sunt necesari doar în zilele însorite de vară, ci şi iarna, când razele soarelui se reflectă pe zăpadă şi pot face mult rău ochilor neprotejaţi.
• Ochii albaştri sunt mai expuşi pericolelor decât ochii închişi la culoare, mai ales în copilărie.