de Veronica Zărescu
În ultimii ani, din ce în ce mai mulţi părinţi aleg să cumpere copiilor un animal de companie. În acest fel, ei doresc să ofere copilului un prieten necuvântător care să îi fie alături celui mic în momentele de singurătate. Oferta este variată şi pentru toate buzunarele: câine, pisică, hamster, iepure, porc de Guineea, veveriţă siberiană, peşti, papagali sau broaşte ţestoase. Oricare dintre aceste animale oferă momente de neuitat întregii familii, dar atrage şi numeroase responsabilităţi. Astfel, achiziţionarea unui animal de casă trebuie să fie o decizie luată în unanimitate de toţi membrii familiei, pentru că fiecare dintre aceştia vor avea un rol activ în procesul de întreţinere şi de îngrijire a animalelor.
Un câine pentru copilul meu
Iată o decizie pentru care trebuie să vă informaţi cu ceva vreme înainte de a o pune în practică. În primul rând trebuie să ţineţi cont de spaţiul locuinţei dumneavoastră. Dacă aveţi curte, atunci puteţi opta pentru un câine de talie mare, pentru că el va avea propriul coteţ şi va putea alerga în voie prin curte. Dacă staţi la bloc şi aveţi un apartament generos puteţi opta pentru un câine de talie medie sau mică, şi este necesar să luaţi în calcul faptul că noul membru al familiei trebuie scos afară de două-trei ori pe zi. După ce aţi stabilit pentru ce rasă optaţi şi cine îl va scoate afară, mai aveţi de reţinut următoarele reguli de bază:
- animalele nu trebuie niciodată lovite sau bruscate;
- câinii nu trebuie amăgiţi sau tachinaţi cu mâncare sau cu jucării;
- animalele de casă nu trebuie deranjate sau surprinse atunci când mănâncă, rod o jucărie, dorm sau sunt bolnave;
- la plimbare cu câinele, copiii nu trebuie să se apropie de animalul de companie al altei persoane până nu întreabă dacă acesta este prietenos;
- când se apropie de animal, copiii trebuie să-şi anunţe prezenţa, spunând uşor numele patrupedului, pentru a nu-l speria;
- limbajul corpului animalului trebuie cunoscut, pentru a evita situaţiile neplăcute.
„Ce ţie nu-ţi place, altuia nu-i face!”
Achiziţionarea unui animal de companie poate fi un eveniment fericit pentru o familie cu copii. Cei mici pot găsi în noii prieteni necuvântători suport moral, afecţiune, distracţie, bucurie şi chiar şansa de a deveni mai responsabili. Totuşi, există situaţii în care bucuria adoptării unui câine se poate transforma într-o experienţă neplăcută atât pentru animal, cât şi pentru stăpân. Copiii trebuie învăţaţi cum să-şi trateze prietenii animale. Este foarte important ca, măcar la început, părinţii să fie în preajma copiilor atunci când aceştia se joacă şi să le atragă atenţia când comportamentul lor face rău câinelui. De asemenea, părinţii trebuie să amenajeze o zonă specială pentru animalele de companie, unde copiii nu pot ajunge. Patrupedele au nevoie de un spaţiu în care să scape de atenţia nedorită.
În numărul viitor al revistei vă vom prezenta câteva aspecte legate de celelalte animale de companie care ar putea deveni prieteni de încredere pentru copiii dumneavoastră.