de Veronica Zărescu
Un animal de companie este cadoul dorit de orice copil. Fie că este un câine, o pisică sau un şoricel micuţ, noul prieten va ocupa un loc fruntaş în sufletul copilului şi îi va oferi siguranţă şi distracţie în momente de singurătate. După ce v-am prezentat opţiunea achiziţionării unui câine ca animal de companie pentru cei mici, continuăm acest miniserial cu alte vieţuitoare ce vă pot înfrumuseţa şi completa viaţa de familie.
Pisica: fidelă, curată şi silenţioasă
Pisica este o felină agilă, elegantă, independentă şi foarte curioasă. Caracterul acestui animal este puţin influenţat de rasă sau de provenienţă. Poate fi un animal de companie perfect, pentru că nu are nevoie decât de un adăpost, de mâncare şi de multă dragoste. Se ataşează repede de stăpân, indiferent de vârstă sau de obiceiuri. Pisicile sunt animale foarte curate, silenţioase şi fidele. Dacă aveţi o pisică sau mai multe, e o plăcere să le mângâiaţi, să le vorbiţi dulce sau să le simţiţi căldura lor pe corpul dumneavoastră (atunci când se aşază pe picioare la capătul patului şi vi le încălzeşte). Pisica este un animal carnivor, adică are nevoie de carne pentru a avea o dietă echilibrată, sănătoasă. Ea are nevoie de hrană specială, umedă sau uscată, bogată în proteine şi echilibrată din punct de vedere alimentar.
Hamsterul, mic şi simpatic
Mulţi copii îşi aleg un hamster ca animal de companie. Hamsterul este o alegere bună, pentru că este mic, nu ocupă mult loc în casă, este ieftin şi destul de uşor de întreţinut. Aceste animăluţe sunt drăguţe şi simpatice, devin repede prietenoase şi nu necesită foarte multă atenţie din partea stăpânului. Întreţinerea lor este minimă ca preţ, cel mai scump accesoriu ce trebuie cumpărat fiind cuşca. Dar şi aceasta este o investiţie pentru mulţi ani de acum încolo. Singurul dezavantaj major al acestor animale este durata scurtă a vieţii lor, în jur de cinci-şase ani.
Porcuşorul de Guineea, companionul ideal
Originari din America de Sud, porcuşorii de Guineea sunt companioni ideali pentru familiile care vor să aibă un animal de talie mică, liniştit, care să nu facă prea mult zgomot. Animalul poate fi ţinut într-un acvariu de sticlă sau în recipiente special confecţionate din plastic, metal sau lemn, pe fundul cărora veţi pune un strat de talaş de 5-10 cm, dar şi liber dacă este supravegheat, altfel e posibil să roadă mobila, plantele de apartament sau chiar fire electrice. În cazul anumitor rase (Angora, Coronet, Peruvian, Sheltie), blana se perie zilnic sau o dată la două-trei zile, dar porcuşorii cu blană scurtă sau cârlionţată nu necesită pieptănare. Hrana acestui animal trebuie să conţină legume, fructe, verdeţuri şi fân, iar gheruţele trebuie tăiate lunar.
În revista noastră vom continua să prezentăm şi alte animale de companie, cum ar fi veveriţele, iepurii şi papagalii.