de Veronica Zărescu
Din ce în ce mai mulţi părinţi preferă să ignore sau să trateze „după ureche” aşa-zisa răceală a copilului. Motivele sunt variate şi diferă de la o familie la alta.
Nu folosiţi metoda „după ureche”!
Unii părinţi spun că s-au săturat de atâtea vizite la medic şi că timpul nu le mai permite să se ducă, alţii cred că sunt destul de bine informaţi în domeniul medical şi hotărăsc ei ce medicamente trebuie să ia cel mic, în vreme ce anumiţi adulţi consideră că cel mic a luat deja prea multe medicamente şi că viroza va trece de la sine. Din păcate, puţine sunt cazurile în care infecţiile respiratorii trec singure, fără tratament. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul tratamentelor neavizate medical. În aceste cazuri pot apărea complicaţii grave, care duc şi la spitalizarea copilului bolnav.
Toamna apar bronşitele
Diferenţele bruşte de temperatură, umezeala şi frecventarea şcolii sau a grădiniţei sunt doar câteva motive pentru apariţia infecţiilor respiratorii la copii. O bronşită acută infecţioasă poate fi virală, adică produsă de virusuri gripale, sau bacteriană. Aceasta din urmă apare în evoluţia unei bronşite acute virale care se suprainfectează. La formele virale nu este nevoie ca tratamentul să conţină antibiotice, însă în cazul celor bacteriene, acest lucru se impune. Dacă boala durează mai mult de o săptămână, înseamnă că s-a cronicizat şi urmează intensificarea puseelor de tuse şi de expectoraţie muco-purulentă. Nu ezitaţi să mergeţi la medicul de familie sau la medicul specialist pentru diagnosticare şi pentru recomandarea unui tratament corespunzător.
Gripa poate fi prevenită prin imunizare
Răceala şi gripa sunt două afecţiuni total diferite. În vreme ce pentru gripă există un vaccin, pentru răceală este imposibil de realizat o imunizare eficientă, din pricina diversităţii virusurilor ce o cauzează. Vaccinul antigripal este creat în fiecare an, în funcţie de cele mai frecvente tulpini de virusuri existente, şi realizează o imunizare eficientă numai împotriva acestora. Perioada optimă recomandată pentru vaccinare este până la sfârşitul lunii noiembrie.
Se recomandă statul acasă
Virusurile ce cauzează răceala şi gripa se transmit pe calea aerului, prin tuse şi strănut. Cel mai repede se răspândesc în colectivităţi, de aceea se recomandă să izolaţi copilul acasă pentru cinci-şapte zile dacă este la şcoală sau la grădiniţă. În urma prezentării la medicul de familie, acesta poate recomanda un tratament bazat pe antitermice şi antitusive. De asemenea, utilizarea serveţelelor de unică folosinţă în locul batistelor este mai sigură pentru a nu facilita răspândirea virusurilor.
Sfat! Consultaţi medicul pentru un diagnostic corect şi pentru un tratament potrivit!