de Veronica Zărescu
Uscăciune a pielii, usturimi, înroşire locală, descuamare şi chiar fisurarea anumitor zone, în special extremităţi. Acestea sunt problemele cu care se pot confrunta cei mici din cauza temperaturilor scăzute şi a lipsei de hidratare. Aşadar, protejarea corpului cu îmbrăcăminte adecvată şi aplicarea unor creme emoliente sunt măsuri foarte importante pentru a evita leziunile pielii, infecţiile sau agravarea manifestărilor la copiii care suferă de anumite boli (dermatită atopică, astm, psoriazis, afecţiuni ale tiroidei sau diabet).
Băile fierbinţi sunt contraindicate
Pielea micuţilor trebuie spălată cu loţiuni sau cu creme de duş destinate lor, pe cât posibil lipsite de parfumuri şi coloranţi. Se recomandă băile călduţe, pentru că apa fierbinte îndepărtează stratul natural de protecţie a pielii. Ştergeţi copilul după baie prin tamponare cu un prosop moale, de bumbac. Imediat după îmbăiere aplicaţi, prin masaj, pe corpul celui mic o cremă bogată în ceramide, specială pentru cei mici.
Ungeţi bine extremităţile corpului
Folosiţi un aparat care să regleze umiditatea în camera în care doarme cel mic, pentru că aerul uscat accentuează deshidratarea pielii.
Pe durata iernii renunţaţi la balsamul de rufe şi utilizaţi detergent de rufe hipoalergenic, pentru a nu irita şi mai rău pielea uscată a copilului.
Tăiaţi scurt unghiile celui mic, deoarece pielea uscată provoacă mâncărimi, iar prin scărpinare pot apărea leziuni locale. Înainte de ieşirea din casă ungeţi cu o cremă hidratantă extremităţile copilului, respectiv faţa, mâinile, gâtul şi urechile.