Main menu

header

de Veronica Zărescu

Week-end-urile sunt cel mai aşteptate momente ale lunilor de iarnă pentru copiii care parcă nu obosesc niciodată la joacă în zăpadă. Dacă nu aţi prins încă gustul sporturilor de iarnă, vom încerca să vă atragem atenţia asupra avantajelor sezonului alb. Patinajul şi schiatul pot fi învăţate la orice vârstă, iar săniuşul este una dintre cele mai simple şi distractive practici.

Patinajul, concentrare şi mişcare
Patinajul este un sport de iarnă, ce presupune alunecarea controlată pe o suprafaţă de gheaţă. Patinajul este unul dintre cele mai îndrăgite activităţi de iarnă din lume. Pentru copii este un sport care le dezvoltă ambiţia, capacitatea de concentrare, de comunicare şi de socializare. Totodată, patinajul creşte imunitatea copiilor şi ajută la dezoltarea armonioasă a trupului.

Învăţaţi întâi mersul pe gheaţă
Este bine de ştiut cum funcţionează patinele înainte de a face primii paşi pe gheaţă. Lama are o muchie interioară şi una exterioară pentru a împiedica derapajul lateral al piciorului. La început trebuie să vă ţineţi de mantinelă şi să păşiţi cu grijă pe marginea patinoarului. După ce vă obişnuiţi cu mersul pe gheaţă puteţi încerca şi alunecarea pe suprafeţe scurte. Iată câteva sfaturi pentru o acomodare rapidă cu gheaţa: staţi uşor aplecat în faţă pentru a nu aluneca pe călcâi; îndoiţi genunchii pentru mai multă siguranţă pe patine; priviţi în faţă, nu în jos la patine; ţineţi spatele drept, umerii apăsaţi spre spate şi bărbia sus. Dacă aţi căzut, ridicaţi-vă uşor, sprijinindu-vă într-o mână şi puneţi pe gheaţă piciorul corespunzător mâinii în care vă sprijiniţi. Foarte important e să învăţaţi să puneţi frână, adică să vă opriţi din alunecare.

Echipamentul de siguranţă e esenţial
Fie că sunteţi profesionist, fie că sunteţi începător, folosiţi echipamentul de siguranţă ori de câte ori intraţi pe gheaţă. În primul rând se recomandă să patinaţi numai în locurile special amenajate, nu pe lacuri îngheţate sau pe alte suprafeţe care permit alunecarea. Foarte importante sunt mărimea şi modelul patinelor. Gheaţa trebuie să fie potrivită pentru a ţine glezna fixă în momentul alunecării, iar lama să corespundă vârstei şi tipului de patinaj. Patinele trebuie „ascuţite” periodic, adică şanţul de pe mijlocul lamei trebuie întreţinut corespunzător. Folosiţi casca pentru protecţia capului şi genunchiere şi cotiere!
În numărul viitor al revistei noastre vom desluşi tainele schiatului, un sport din ce în ce mai răspândit în România în ultimii ani.