Main menu

header

de Claudia Tarţa

Ataşamentul reprezintă abilitatea omului de a căuta compania semenilor săi şi de a crea legături, relaţii cu un număr mic de indivizi. Comportamentul de ataşament este un răspuns biologic prin care se intră într-o relaţie de apropiere. Este normal să fim mai apropiaţi de cel puţin o persoană atunci când avem o problemă sau când suntem stresaţi. În cazul în care mediul în care trăieşte nu permite copilului să se ataşeze de o persoană, atunci el va renunţa treptat la această nevoie, apelând în timp la vicii sau adicţie, compensând astfel lipsa afecţiunii.

Legătură profundă şi suport
Ataşamentul se referă la ceea ce căutăm şi sperăm să primim. Psihologul David Wallin spunea: „Ataşamentul nu este o dependenţă copilărească pe care trebuie să o depăşim maturizându-ne, ci trebuie să rămână o nevoie permanentă pe tot parcursul vieţii, ce trebuie să o dezvoltăm”.
Fiinţa preferată o reprezintă acea persoană de care copilul este legat profund şi care îi oferă suportul, înţelegerea necesară, dragostea necondiţionată, securitatea, disponibilitatea.
Fiecare dintre noi are sau ar trebui să aibă o astfel de persoană în viaţă şi să fim noi înşine o persoană iubită pentru cei din jur. Pentru unii, figura de ataşament ar putea fi mama sau tata, pentru alţii pot fi prietenii sau, în anumite cazuri, poate lipsi cu desăvârşire.

Părinţii, persoanele cele mai dragi în viaţa celui mic
Cel mai des întâlnit este ataşamentul copiilor faţă de părinţii lor, prin care cei mici primesc de la mama şi de la tata tot ceea ce au nevoie în prima parte a copilăriei, şi anume: sensibilitate, afecţiune şi sprijin. Cei care au parte de acest tip de ataşament cresc convinşi că pot fi iubiţi, acceptaţi şi se pot autoalina, spre deosebire de ceilalţi, cărora le lipseşte această bază de siguranţă şi compensează. Am cunoscut tineri cărora le lipsea figura de ataşament, ei fiind singurele persoane de care se simţeau ataşate, pentru că nu primiseră ceea ce aveau nevoie în prima parte a copilăriei. Este foarte important să fim conştienţi de ceea ce le oferim copiilor noştri încă din primele clipe de viaţă şi până la stadiul de adult.