de Veronica Zărescu
De la vârsta de 18 luni, copilul este capabil să deosebească toate nuanţele culorilor din jur, dar abia după 3 ani va înţelege că acestea au şi un nume. Învăţarea culorilor începe în primul an de grădiniţă (la grupa mică), unde cel mic va putea numi culorile primare, cum ar fi roşu, albastru, verde şi galben. După vârsta de 5 ani, copilul începe să cunoască şi să reţină denumirea culorilor mai complicate, cum ar fi roz, violet, gri sau maro. Percepţia şi deosebirea dintre două nuanţe apropiate (cum ar fi maro şi bej) se vor contura ceva mai târziu, pe la 6-7 ani.
După 2 ani e bine să le explicaţi diferenţele
Primele informaţii despre culori le puteţi oferi copilului dumneavoastră începând cu vârsta de 2 ani. Arătaţi-i pe cărţi imagini cu animale şi precizaţi că puiul este galben, mărul este roşu, fără să aşteptaţi de la el să numească sau să recunoască întocmai culorile. O primă etapă va fi aceea că va răspunde la fel atunci când îl veţi întreba ce culoare este aceea, indiferent că îi arătaţi galben sau albastru. Se întâmplă astfel, pentru că nu înţelege întrebarea şi spune doar ce a auzit de la dumneavoastră. Micuţul are nevoie de timp pentru a asocia fiecare culoare cu numele ei de cod, dar asta se va întâmpla într-o zi, pur şi simplu.
Respectaţi-le alegerile
Orice noţiune nouă este cel mai uşor asimilată prin joacă, aşa că cel mai bine este să îi precizaţi culoarea jucăriei preferate, a pluşurilor din jur sau a maşinuţelor. Atunci când îl îmbrăcaţi, spuneţi-i ce culoare are bluza sau pantalonii de pe el şi oferiţi-i chiar şansa de a alege culoarea hainelor cu care să se îmbrace. O să observaţi că, de multe ori, băieţii refuză cu orice preţ să poarte un tricou roz sau fetele să se îmbrace cu un maieu albastru. Această reacţie este perfect normală între 3 şi 6 ani, pentru că, în această perioadă, copilul îşi defineşte personalitatea şi poate asocia identitatea unei culori cu numele atribuit. Aceste respingeri ale unor culori sunt normale şi ţin de preferinţa fiecăruia. Este important să îi respectaţi părerile şi, mai ales, alegerile.