Main menu

header

de Claudia Tarţa

E greu de crezut că dragostea ar putea dăuna cuiva, dar este important şi cum ne-o manifestăm. Este esenţial să nu confundăm acest sentiment minunat cu dorinţa noastră de a controla şi de a domina, pentru că aceste trăiri nu au nicio legătură. Când vorbesc despre dragoste mă refer la dragostea necondiţionată pe care o poţi manifesta faţă de copil sau faţă de partener. Ce înseamnă această dragoste necondiţionată? Să fii capabil să iubeşti pe cineva aşa cum este, cu tot bagajul, fără a-ţi condiţiona sentimentele în niciun fel.

Respectaţi-i dorinţele!
De multe ori, părinţii cred că dacă-şi verifică micuţii pas cu pas o fac din dragoste, dar, de cele mai multe ori, o fac din dorinţa lor de a controla şi de a poseda. Un copil are nevoie de ghidare, de limite, de o libertate controlată, dar în niciun caz nu-i vom face un bine sufocându-l. El nu este o marionetă cu care noi, ca părinţi, ne putem juca aşa cum dorim, ci este o fiinţă distinctă, ce are nevoie să înveţe, să se dezvolte, să experimenteze, să aibă libertate de mişcare şi de decizie, dar în acelaşi timp are nevoie să ştie că este iubită, protejată şi susţinută. În caz contrar, viitorul adolescent se va simţi controlat, sufocat de această grijă şi dragoste uriaşă ce o manifestă părinţii şi va reacţiona în consecinţă, adică va începe să-şi mintă părinţii şi să se ascundă, pentru a pune în practică ceea ce doreşte el de fapt.

Dreptul de a decide
Cred că pentru a avea o relaţie constructivă cu adolescenţii noştri, pe lângă faptul că trebuie să îi ascultăm, ar trebui să avem inteligenţa de a le oferi acea libertate controlată de a decide, de a se manifesta atunci când este nevoie, fără să-i sufocăm şi să controlăm totul. Este mai important să fim prezenţi şi să le oferim posibilitatea de a veni singuri să ne ceară sfatul, decât să insistăm până la disperare pentru a afla ceva anume, deoarece nu vom face decât să-i îndepărtăm.