de Gabriela Niculescu
Trecerea timpului aduce cu sine instaurarea monotoniei în viaţa de cuplu. Partenerii nu mai petrec la fel de mult timp împreună, nu mai acordă importanţă felului în care arată în faţa perechii de viaţă şi, încet, ajung să fie agasaţi de micile defecte ale celui alături de care trăiesc. Toate aceste crize de cuplu, dacă sunt combătute din timp, pot salva relaţia şi o pot readuce pe drumul cel bun. În ceea ce priveşte problema monotoniei în cuplu, psihologii oferă mai multe sfaturi, care, dacă sunt urmate, pot reaprinde flacăra pasiunii între parteneri.
O cină romantică v-ar putea trezi sentimentele de la începuturi
O dată pe lună faceţi-vă timp pentru o cină romantică. Dacă deja aveţi acest obicei, puteţi să alegeţi ca, măcar o dată pe lună, să faceţi o activitate care să placă amândurora: vizitaţi un muzeu, faceţi o excursie de o zi sau ieşiţi în afara oraşului. Încercaţi să vă gestionaţi timpul astfel încât să vă rămână vreme să vă bucuraţi unul de compania celuilalt. Nu este nevoie să cheltuiţi mulţi bani pentru ca seara sau ziua respectivă să fie perfectă. Tot ceea ce trebuie să faceţi este să fiţi împreună.
Gesturile de tandreţe îmbunătăţesc starea de spirit
Dacă la începutul relaţiei nu exista moment în care să nu vă sărutaţi, să vă luaţi în braţe şi să vă alintaţi, cu timpul, aceste gesturi sunt puse pe plan secund. Însă, toate aceste semne de afecţiune sunt vitale, deoarece reprezintă o asigurare că sunteţi iubit. Din acest motiv, trebuie să încercaţi să fiţi mai afectuoşi. Nu contează vârsta, din când în când, fiecare dintre noi are nevoie de un semn de afecţiune. Nu uitaţi că achiziţiile materiale nu suplinesc gesturile de afecţiune. Învăţaţi să vă îmbrăţişaţi mai des! Studiile au arătat că îmbrăţişările nu numai că îmbunătăţesc starea de spirit, dar scad şi tensiunea arterială.
Ascultaţi ce are de spus partenerul
Comunicarea în cuplu este esenţială. Învăţaţi să îl ascultaţi pe cel de lângă dumneavoastră. Încercaţi să fiţi activi şi să fiţi atenţi la ceea ce are de spus partenerul de viaţă. Atunci când sunteţi ascultători activi, creierul este concentrat asupra a ceea ce persoana respectivă spune şi nu asupra a ceea ce gândiţi voi despre ea.
Surprindeţi prin lucruri mărunte, dar neaşteptate
Spargeţi rutina zilnică apelând la mici gesturi romantice. Lipiţi un bileţel de dragoste pe oglinda de la baie, pentru ca partenerul să îl citească atunci când se trezeşte. Dacă aveţi un serviciu prin care călătoriţi mult, puteţi apela la o „cutie cu mesaje de dragoste”. Lăsaţi-i partenerului într-o cutie bileţele de dragoste, câte unul pentru fiecare zi în care sunteţi plecat. Atunci când se simte singur, partenerul poate trage un bileţel din cutie, pentru a citi o declaraţie de dragoste. Chiar dacă vă par ilare aceste lucruri, va zâmbi, iar acest fapt va „mişca” ceva în subconştientul său.
Fiţi dispuşi să vă schimbaţi
Fiţi maleabili. Schimbaţi cel puţin un obicei negativ pe care îl aveţi şi despre care ştiţi că îl agasează pe partener. Poate fi o schimbare simplă, precum strânsul rufelor murdare de pe jos, spălatul vaselor, sau un lucru mai serios, precum renunţarea la un viciu supărător. Schimbările nu trebuie să fie radicale, deoarece micile lucruri pe care le faceţi pot avea un impact uriaş asupra relaţiei.
Excludeţi televizorul din dormitor
Dormitorul trebuie să fie un loc numai al cuplului. Aici nu trebuie să aibă acces copiii, să fie aruncate cărţi de colorat sau jucării. Trebuie să fie locul în care vă puteţi relaxa şi puteţi fi romantici. Televizorul se numără printre lucrurile care nu trebuie să existe într-un dormitor, deoarece, în loc să discutaţi cu persoana iubită, ajungeţi să fiţi distraşi de o emisiune, o ştire sau un serial. Comunicarea în cuplu este, astfel, alterată.
Atenţie la felul în care arătaţi!
Chiar dacă nu mai sunteţi la începutul relaţiei, acest lucru nu înseamnă că puteţi să vă îmbrăcaţi neglijent atunci când sunteţi alături de partener. O bluză largă cu care aţi fost îmbrăcată atunci când aţi gătit şi un tricou transpirat sau pătat de mâncare nu sunt deloc atrăgătoare. Lângă partener trebuie să fiţi întotdeauna îngrijit îmbrăcaţi. Din când în când, doamnele îşi pot schimba lenjeria intimă cu una mai provocatoare. În acest fel vă veţi simţi mai sigure pe forţele proprii.
• Studiile au arătat că îmbrăţişările nu numai că îmbunătăţesc starea de spirit, dar scad şi tensiunea arterială
Monotonia, în general, poate fi definită ca lipsă de diversitate. Aceasta duce spre plictiseală şi spre dispariţia interesului. Cauzele monotoniei sunt numeroase, însă rutina zilnică este cea care afectează peste 90% dintre cupluri. Trezitul în grabă de dimineaţă, plecatul la muncă, executarea aceloraşi activităţi în fiecare zi ne obosesc şi ne transformă în nişte mici roboţi. Acelaşi lucru se întâmplă şi în viaţa de cuplu. Intervine rutina, în special în cazul cuplurilor care au o relaţie de durată. Există o perioadă de criză pentru fiecare cuplu, însă nu perioada în sine este importantă, ci depăşirea acesteia. Monotonia este factorul pe care cele mai multe dintre femei îl invocă drept motivul pentru care au pus capăt unei relaţii. Chiar dacă sentimentele există, monotonia şi rutina le pot distruge, deoarece totul devine previzibil. Monotonia în cuplu poate fi evitată, iar în cazul în care s-a instalat deja, aceasta poate fi îndepărtată doar dacă există voinţă şi dorinţă din partea ambilor parteneri.