de Veronica Zărescu
Modelarea cu plastilină este distractivă pentru copiii de toate vârstele. Este cel mai sigur mod de a dezvolta îndemânarea şi de a încuraja imaginaţia copiilor.
În principiu, copiii iubesc tot ceea ce le permite să se murdărească, dar nu tot ce murdăreşte stimulează creativitatea. Sunt mulţi părinţi şi chiar unii medici care consideră că plastilina este periculoasă pentru copiii care au predispoziţie către alergii. De asemenea, ei consideră că există şi posibilitatea ca micuţul să înghită bucăţele de modelaj pe parcursul jocului şi să aibă probleme la nivelul sistemului digestiv. Psihologii însă încurajează jocul cu plastilina, ca o metodă terapeutică în cazul copiilor cu tulburări de comportament şi ca mod de joacă pentru micuţii dornici de distracţie.
Evitaţi sortimentele parfumate!
Ca în orice domeniu, există produse de calitate, verificate, ce nu prezintă niciun pericol pentru copii, şi produse contrafăcute, toxice pentru organismul uman. De aceea este bine să alegeţi o marcă avizată şi să citiţi cu atenţie eticheta produsului. Ar trebui să optaţi pentru o plastilină de calitate, nici prea tare, nici prea moale, elastică, uşor de modelat şi care să nu se usuce prea repede. Este bine să evitaţi produsele parfumate, mai ales pe cele cu miros de fructe sau de bomboane, pentru că cei mici vor fi tentaţi să le guste.
Lăsaţi-l să-şi folosească imaginaţia
Fiecare copil are nevoie de experienţe care se potrivesc cu nivelul său de dezvoltare, iar o simplă bucată de lut moale sau de plastilină este perfectă. Felul în care modelează plastilina îi ajută pe copii să-şi dezvolte controlul şi puterea muşchilor de la mâini şi degete. Construirea şi proiectarea modelelor este o lecţie foarte importantă pentru un copil şi îi stimulează gândirea, conceptul de culoare sau de formă a obiectelor.
Pentru început, arătaţi-i micuţului câteva exemple pe care le poate realiza, dar nu îi cereţi să execute ceva greu şi nu-i adresaţi prea multe întrebări. Veţi fi uimiţi ce departe poate merge imaginaţia copiilor. Încă de pe la 2 ani, micuţul poate ciupi o bucată de plastilină şi o poate rula în palme. El va descoperi magia modelării şi se va distra de minune.
Pentru a realiza modele complexe, puteţi folosi la decor şi alte materiale auxiliare precum: mazăre, fasole, paste, nasturi sau scobitori, dar supravegheaţi atent copilul pe durata jocului creativ.
• Deschide poarta imaginaţiei micuţilor către lumea formelor şi a culorilor!