Main menu

header

de Gabriela Niculescu

Timpul este foarte preţios pentru copii, cu atât mai mult cu cât vârstele lor sunt fragede. Mediul în care trăieşte un copil şi preocupările sale se vor reflecta în toată viaţa de adolescent şi de adult. Tocmai de aceea este important să umpleţi timpul copilului dumneavoastră cu activităţi care să-i dezvolte creativitatea şi să-i contureze o personalitate pozitivă. Lucrul manual este doar una dintre metodele care-i pot oferi copilului încredere în sine pentru reuşita realizării unui obiect, stimulându-i în acelaşi timp şi creativitatea. Site-ul www.roli.ro vă oferă câteva idei pentru prichindei.

Măceşul vesel
Aveţi nevoie de: hârtie albă pentru desenat, culori tempera, pensulă, un pai şi cerneală.
Instrucţiuni: Vă recomandăm să acoperiţi biroul sau spaţiul de lucru cu hârtie sau plastic, pentru a nu murdări nimic. Petele de cerneală pot fi destul de greu de scos. Picuraţi puţină cerneală pe o foaie albă de hârtie şi apoi întindeţi-o în toate direcţiile suflând prin pai. Veţi crea astfel crenguţele de măceş. Folosiţi culorile tempera pentru a picta măceşele pe crengi. Lăsaţi totul la uscat, apoi bucuraţi-vă de opera dumneavoastră.

Lalele cu ajutorul palmelor
Aveţi nevoie de: hârtie colorată albastră şi verde, acuarele sau culori tempera, foarfecă şi lipici.
Instrucţiuni: Foaia albastră de hârtie este planşa de lucru. Desenaţi frunzele şi tuplina lalelei pe o foaie verde de hârtie şi decupaţi-le. Pictaţi câteva fire de iarbă pe foaia albastră şi apoi lipiţi tulpina şi frunzele pe ea. Acum este momentul să faceţi floarea. Pictaţi-vă palma în ce culoare vreţi (roşu, galben sau portocaliu vă recomandăm noi) şi puneţi-o pe foaia albastră suficient cât să lăsaţi o urmă clară la capătul tulpinei. Lăsaţi puţin la uscat şi vă puteţi apuca de următoarea lalea.

Felicitări 3D pentru persoane dragi
Aveţi nevoie de: hârtie colorată, hârtie colorată pentru desenat, foarfecă, lipici, markere, perforator şi panglică.
Instrucţiuni: Desenaţi diferite forme pe hârtie colorată, cum ar fi inimioare, balonaşe, steluţe, apoi decupaţi-le. Alegeţi elementul 3D pe care vreţi să-l puneţi pe felicitare. În cazul de faţă am ales un clovn, pentru că este vesel, colorat şi haios. Trasaţi conturul unui cap de clovn (un cerc) pe o foaie de hârtie colorată şi decupaţi-l. Procedaţi la fel cu pălăria clovnului, o desenaţi, o decupaţi, apoi o lipiţi pe capul clovnului. Desenaţi faţa clovnului folosind markere.
Tăiaţi două fâşii subţiri dintr-o foaie de hârtie colorată şi pliaţi-le astfel încât să formeze o ghirlandă: suprapuneţi-le capetele în unghi drept, apoi pliaţi fâşia de dedesubt peste cea de deasupra şi tot aşa până ajungeţi la celelalte capete. Lipiţi capul clovnului de capătul acestei ghirlande. Luaţi o altă foaie de hârtie colorată şi tăiaţi-o în două. Apoi îndoiţi una dintre jumătăţi. Aceasta va fi felicitarea dumneavoastră. Lipiţi în interiorul felicitării micile ornamente făcute la început (inimioare, balonaşe, steluţe etc.), apoi lipiţi capătul liber al ghirlandei în centrul felicitării. Clovnul va sări de fiecare dată când deschideţi felicitarea. Perforaţi hârtia pe margini şi legaţi-le cu panglică. Scrieţi un mesaj drăguţ înăuntru, şi felicitarea este gata.

Cârlige decorative practice
Aveţi nevoie de: cârlige de lemn, culori tempera, hârtie colorată, foarfecă şi lipici.
Instrucţiuni: În primul rând, pictaţi cârligele cu verde şi lăsaţi-le puţin la uscat. În timp ce se usucă, puteţi face părţile componente - frunze şi flori. Desenaţi-le pe foi colorate de hârtie şi apoi decupaţi-le. La final lipiţi-le pe „tulpini” (cârligele verzi). Puteţi prinde cu ele bileţele cu notiţe, perdeaua când o strângeţi sau pur şi simplu să decoraţi biroul de lucru sau să înveseliţi o încăpere.

Imagini din capace de plastic
Aveţi nevoie de: capace de plastic, hârtie colorată, lipici, creioane colorate sau culori tempera.
Instrucţiuni: În primul rând trebuie să vă gândiţi la ce imagine aţi vrea să creaţi cu aceste capace. Puteţi face orice vreţi - o floare, o umbrelă, un vapor, o maşină etc. Desenaţi conturul imaginii la care v-aţi gândit, apoi lipiţi capacele cu faţa în sus pe acest contur. Puteţi folosi capace de mai multe culori, pentru o imagine mai veselă. La final decoraţi fundalul folosind creioane colorate sau culori tempera. Spor la distracţie!

• Reţineţi că reciclarea vă poate scuti banii de buzunar. În locul hârtiei colorate puteţi folosi adesea ambalaje!