Main menu

header

17-05-1de Cătălina Tăgârţă

Jocul în apă este o metodă foarte bună pentru a face copilul să se familiarizeze cu corpul său. Unora le place la nebunie să se cufunde cu totul, altora să ţină capul afară, însă ce e de făcut cu cei care nu iubesc apa sub nicio formă? Cu ajutorul jocurilor şi al figurinelor plutitoare, ei pot fi ajutaţi să treacă peste aceste momente neplăcute şi să-şi înfrângă frica de apă, după cum spune Ioana Vârtosu (foto), medic de familie şi trainer la Asociaţia Şcoala Mamei Junior.

„Înotul practicat seara influenţează benefic somnul”
Rapid, curajos şi plin de curiozitate, aşa este caracterizat copilul încă din primii ani de viaţă. Pentru el, lumea reprezintă un spaţiu fără limite, plin de provocări şi experienţe interesante. „Bebeluşii pot înota înainte de a merge! Cele mai bune efecte ale apei asupra copiilor sunt vizibile în cazurile în care bebeluşii au luat primele lecţii de înot înainte de împlinirea vârstei de 1 an. Pe măsură ce se obişnuiesc cu înotul, părinţii vor observa cum bebeluşului îi cresc capacitatea de coordonare a mişcărilor, forţa, rezistenţa şi capacitatea de respiraţie. Mai mult, statisticile arată că înotul practicat seara influenţează benefic somnul bebeluşilor”, a spus medicul Ioana Vârtosu. Potrivit acesteia, nu este prea târziu pentru copii să beneficieze de avantajele aduse de practicarea înotului nici după ce depăşesc stadiul de sugari. Prin practicarea exerciţiilor în apă, copiii se bucură de relaxare, de linişte. „Gimnastica acvatică pentru sugari se practică alături de mamă. Atât bebeluşul, cât şi mama execută mişcări simultane. Pentru mămici, mişcarea în apă reprezintă un confort absolut, oferindu-le clipe de linişte şi prilej de a face sport, iar copilul beneficiază de toate avantajele pe care apa le are asupra intelectului şi organismului”, a mai spus reprezentanta Asociaţiei Şcoala Mamei Junior.

Cei mici pot merge mai repede în picioare
La programul „Aquabebe” se pot înscrie copii care au între 2 luni şi 3 ani, după această vârstă putând trece deja la o grupă mai mare, de înot pentru copii. Alte beneficii ale şedinţelor de „Aquagym” sau „Aquabebe” sunt: o mai bună mobilitate, vioiciune, cei mici merg mai repede în picioare şi sunt relaxaţi, senzaţie asemănătoare cu cea din lichidul amniotic din burtica mamei. „Înainte de a merge la bazin, părinţii trebuie să aibă la ei produse de igienă (săpun, şampon, prosop, şlapi, scutec de schimb şi aşa mai departe), plus un scutec impermeabil pentru înot. De asemenea, trebuie să pregătească un costum de baie şi cască şi pentru cel mic, fiindcă vor intra în bazin cu el”, ne-a mai spus Ioana Vârtosu. Timpul petrecut la programul „Aquabebe” e un prilej pentru a sta mai multă vreme cu familia, astfel încât cel mic poate intra în bazin însoţit de ambii părinţi. „De altfel, 33% dintre taţi însoţesc mama sau chiar vin singuri cu copiii la bazin; iar bunicii adeseori vor să vină să-şi vadă nepoţelul sau nepoţica la primele sale experienţe acvatice. Ca să poată participa la şedinţă, îi rugăm să vină cu şlapi, accesul fiind permis doar în zona de vestiar şi tribune - nu şi în aria bazinului -, la începutul şi la sfârşitul orei. Spre exemplu, bazinul unde ţinem astfel de ore de «Aquabebe» dispune de vestiare cu băncuţe suficient de late pentru schimbarea copilului”, a mai spus reprezentanta Asociaţiei Şcoala Mamei Junior.
Atenţie! Înainte de a vă înscrie copiii la un program de „Aquabebe” verificaţi ca temperatura ambientală la piscină să fie de 31 de grade Celsius, iar cea a apei, în jur de 29-31 de grade Celsius. Mai mult, potrivit medicului Ioana Vârtosu, este indicat ca, în săptămâna dinaintea primei şedinţe de „Aquabebe”, temperatura apei din vană să crească treptat, până la 33-34 de grade Celsius.