de Dana Purgaru
A fi părinte nu este numai un lucru minunat, ci și o provocare. În momentul în care copilul se naște, adulții care l-au adus pe lume trebuie să știe cum să gestioneze toate situațiile și stările prin care cel mic trece, pentru că miza este deosebit de importantă: de felul în care îl cresc depind destinul și personalitatea viitorului adult. Și pentru că statutul de mamă sau de tată vine de la sine, fără niciun curs de specializare și fără nicio diplomă, e de înțeles de ce, de foarte multe ori, părinții se simt copleșiți, iar relația cu odraslele lor are de suferit. Din fericire, ei au acum șansa să învețe de la specialiști cum să fie părinți exemplari prin cursurile de parenting. Adina Tița (foto), psiholog clinician și psihoterapeut în analiza tranzacțională la cabinetul individual de psihologie și la www.psyclass.ro, îi ajută pe adulți să găsească cele mai eficiente căi de a fi aproape de copilul lor, de a-l înțelege și de a-l iubi așa cum are el nevoie.
„Grupurile oferă sprijin și consiliere pentru dificultățile concrete”
- Ce rol au cursurile de parenting și în ce constau?
- Grupurile de părinți pe care le organizez au scopul de a le oferi acestora informații actuale din domeniul dezvoltării copilului și parentingului, sprijin și consiliere pentru dificultățile concrete din relația cu copilul. Părinții au ocazia să fie împreună cu alți părinți, beneficiind de timp pentru ei, pentru ceea ce-i îngrijorează, îi tulbură, îi întristează sau îi înfurie. Spațiul creat astfel e benefic pentru relaționarea cu copilul și cu ceilalți membri ai familiei.
- Când ar trebui să apeleze părinții la ajutor specializat?
- Părinții pot apela la ajutor specializat de câte ori sunt dificultăți de dezvoltare la copilul lor sau când acesta are comportamente sau suferințe îngrijorătoare. De asemenea, o pot face dacă au nevoie să-și înțeleagă copilul, dacă au dificultăți de conectare cu copilul lor, greutăți în a stabili și a menține limite sănătoase, dificultăți de gestionare a emoțiilor intense ale copilului, de gestionare a propriilor emoții intense, o pierdere a unei persoane dragi, schimbări și greutăți în relația de cuplu și altele.
„Întâlnesc copii care se confruntă cu medii neprietenoase la şcoală sau la grădiniţă”
- Care sunt regulile de bază pentru ca un părinte să păstreze o relație bună cu copilul său?
- E important ca părintele să ceară ajutor, să apeleze la adulți disponibili și dornici să-l asculte fără să-l critice și fără să-i dea sfaturi. De asemenea, e important ca părintele să-și organizeze un spațiu și un timp personal, în care să facă lucruri care-i fac plăcere. În relația cu copilul, contează foarte mult timpul de calitate petrecut împreună, joaca și ascultarea nevoilor și emoțiilor lui.
- Din experiența dumneavoastră, care sunt cel mai des întâlnite „fracturi” apărute în relația părinți-copii și din ce cauze se produc acestea?
- Cel mai des întâlnesc, în practica mea, adulți care au mare nevoie de timp și de suport la nivel personal, copii care se confruntă cu medii neprietenoase la școală sau la grădiniță - etichetări, pedepse, violență verbală și fizică - sau întreruperi și chiar „fracturi” în conectarea cu părintele. De obicei, cauzalitatea e complexă - se întâmplă ca părintele să treacă prin dificultăți de a înțelege ce se întâmplă cu copilul ori să nu-și mai acorde un timp de exprimare a propriilor emoții sau un timp personal în care să facă activități plăcute. Pot exista și situații stresante și dificile pe care le parcurge familia, ce au un impact mare în relația părinte-copil - divorț/separare, pierderea unei persoane dragi, stres financiar/ocupațional, violență familială și altele.
„Se poate crea o distanță mare - emoțională și uneori și fizică”
- Care este relația dintre părinți și copii în ziua de azi?
- Părinții din ziua de astăzi au marele noroc să beneficieze de informații și resurse - ateliere, grupuri de sprijin, conferințe și altele - pe care părinții noștri nu le-au avut. Din păcate, aceste resurse - în măsura în care sperăm că sunt accesate - nu sunt suficiente. Este nevoie ca părintele să acorde timp de calitate relației și timp exclusiv cu unul dintre copii, atunci când există mai mulți copii în familie. Iar realitatea prezentului este că ne grăbim, că lucrăm mult, că uităm să ne facem timp pentru copii, pentru cuplu și pentru noi înșine.
- Deseori se întâmplă ca părinții să spună că nu se mai înțeleg deloc cu copiii lor pe măsură ce aceștia cresc. Ce se poate face în astfel de situații?
- Dificultățile de conectare și de comunicare cu copilul se pot acumula și intensifica în timp, pe măsură ce copilul crește și devine tot mai capabil să funcționeze independent, uneori copilul izolându-se de părinte fie prin comportamente de retragere - inclusiv socială -, fie prin revoltă și opoziție față de părinte și sistemul de valori al acestuia. O parte din această separare este sănătoasă, îi permite copilului să gândească, să simtă și să acționeze pe cont propriu, îl pregătește pentru viața de adult; o altă parte poate să fie dureroasă atât pentru părinte, cât și pentru copil, se poate crea o distanță mare - emoțională și uneori și fizică. Ce putem face noi, ca părinți, pentru a nu ajunge aici? Putem începe chiar de la naștere să ne gândim care este obiectivul nostru pe termen lung pentru acest copil. Ne-am dori să fie un adult fericit, spontan, liber, competent, care să relaționeze bine cu ceilalți? Dacă da, atunci e nevoie să-l încurajăm în aceste direcții de mic, să-i lăsăm spațiu să aleagă, să-și exprime emoțiile - chiar și pe cele greu de suportat de noi -, să-i permitem să greșească, să se murdărească, să facă lucrurile în ritmul lui propriu și, foarte important, să ne jucăm cu el și să-i fim alături în joaca pe care el o alege. Putem continua toate aceste lucruri și când copilul crește, petrecând timp de calitate cu el și arătându-i că suntem acolo, ca o bază de siguranță unde se poate întoarce oricând.
Susţinere pentru cei cu probleme
- Pe lângă alte activități de suport pe care le organizați, cum ar fi taberele, aveți și un proiect pentru părinții care au copii cu probleme de sănătate. În ce constă acesta?
- Prin grupul de suport terapeutic pentru părinții cu copii cu malformații congenitale cardiace (MCC) acordăm sprijin emoțional celor care trec sau au trecut, alături de copiii lor, prin situații medicale dificile. Viața părintelui și, implicit, cea a copilului cu MCC pot fi mult îmbunătățite atunci când părintele este sprijinit emoțional.