de Dana Purgaru
Femeile care au reuşit să rămână alături de soţii lor timp de peste trei decenii spun că fericirea lor maritală a avut fluctuații, însă nu au mai atins niciodată acel prag de fericire care se instalează la începutul relației și imediat după căsătorie. De altfel, s-a observat că partenerii care locuiesc împreună de peste trei decenii se ceartă mult mai rar, oamenii de știință asociind această cotitură emoţională cu momentul în care copiii oricărui cuplu îşi câştigă independenţa financiară.
Își pierd interesul după șase minute
Aceasta este o replică des folosită de femei atunci când li se adresează partenerilor de cuplu. Dar oare bărbații chiar nu ascultă? Ei bine, oamenii de știință au studiat acest aspect și au aflat realitatea. În urma unei cercetări efectuate pe 2.000 de persoane de ambele sexe, bărbaţii au o capacitate mică de concentrare asupra unei discuţii. Practic, după doar şase minute, aceştia îşi pierd interesul în discuţiile cu partenerele de viaţă. În medie, un bărbat ratează de cel puţin patru ori pe săptămână momentul când ar trebui să îşi asculte soţia. Situația este cu totul alta atunci când discuțiile cu prietenii sunt despre femei şi despre sport. Atunci, bărbații se pot concentra, în medie, 25 de minute. Nu e de mirare deci că subiectul cel mai popular în discuţiile masculine este sportul, preferat de mai mult de jumătate dintre bărbaţii chestionaţi, urmat de filme şi de sex.
Plictisiți de subiectele „femeiești”
Subiectele care îi fac pe bărbaţi să îşi piardă interesul în timpul unei conversaţii cu partenerele sunt cele despre persoane pe care nu le cunosc, urmate de discuţiile despre colegii de muncă, despre vedete şi despre haine. De asemenea, bărbaţii nu sunt interesaţi de lucruri pe care partenera le-a văzut pe reţelele de socializare online, de horoscop şi de ce au mâncat la masa de prânz. Rezultatele au mai arătat că momentul cel mai nepotrivit de a capta atenţia unui bărbat este în timp ce acesta urmăreşte un eveniment sportiv, când navighează printre canalele tv şi când se joacă pe telefonul mobil cu o aplicaţie.
Trădați de tăcere
Mai mult de o treime dintre femei au spus că un semn obişnuit al faptului că bărbaţii nu ascultă este durata îndelungată până când aceştia oferă un răspuns la o întrebare, dar şi privirile pierdute sau fixe. Mai mult de un sfert dintre femei au spus că lipsa de atenţie a bărbaţilor este vizibilă şi atunci când partenerii nu îşi pot lua privirea de la telefon sau de la televizor. Peste o cincime dintre bărbaţi au recunoscut că navighează pe internet şi vizionează programe sportive de multe ori în timpul conversaţiilor telefonice cu partenerele lor.
Sexul feminin preferă să discute despre cuplu
Acelaşi studiu a mai arătat că femeile ascultă pentru mai mult timp şi cu mai mult interes când sunt implicate într-o discuţie cu prietenele decât atunci când vorbesc cu partenerii lor. În cazul femeilor, subiectul favorit de conversaţie cu prietenele este relaţia de cuplu, 55% dintre intervievate indicându-l ca temă preferată. De asemenea, 55% dintre femei au declarat că îşi verifică în mod regulat partenerii, pentru a se asigura că aceştia ascultă ceea ce ele le povestesc.
Potrivit studiului, atât bărbaţii, cât şi femeile au recunoscut că mai degrabă îşi mint partenerii în legătură cu informaţiile importante, pe care preferă să le împărtăşească prietenilor apropiaţi
În România, 20%-30% dintre căsătorii sunt rupte
Printre statele fruntaşe la divorţ se numără Spania, Portugalia, Ungaria şi Cehia, unde rata de divorţ este de peste 60%. Pe următorul loc se află Statele Unite, cu doar 53%. Însă, recordul absolut la divorțuri îi aparţine Belgiei, cu o rată de divorţ de peste 70%, iar la polul opus este Chile, unde doar 3% dintre cuplurile căsătorite se despart oficial. România stă destul de bine la acest capitol, cu o rată de divorţ cuprinsă între 20% şi 30%.
Conform unei hărţi realizate în urmă cu şapte luni de Wikipedia, ţările în care se înregistrează cea mai mare rată de divorţuri sunt în Europa