de Dana Purgaru
Facebook şi Twitter au devenit o „ameninţare” semnificativă pentru căsătorii, întrucât reţelele de socializare reprezintă un factor-cheie care este invocat într-un număr tot mai mare de divorţuri. Aceasta este concluzia unui studiu comandat de firma de avocatură britanică Slater and Gordon, ca urmare a unei creşteri considerabile înregistrate în numărul clienţilor săi, care au spus că Facebook, Skype, Snapchat, Twitter, What’sApp şi alte reţele de socializare au jucat un rol important în divorţul lor.
Cauză pentru tot mai multe divorțuri
În lumea modernă în care trăim, o persoană căsătorită din şapte a avut în vedere posibilitatea de a divorţa din cauza mesajelor publicate pe Facebook şi pe alte reţele de socializare online de partenerul său de cuplu. Aceasta este concluzia studiului. Alte persoane căsătorite, în procent similar, recunosc că efectuează căutări online pentru a descoperi dovezi ale infidelităţii partenerului de viaţă. Tot persoanele căsătorite, aproape o cincime, spun că au dispute verbale zilnic din cauza felului în care soţii sau soţiile lor folosesc reţelele de socializare. „În urmă cu cinci ani, Facebook era arareori menţionată în contextul încheierii unei căsnicii, însă acum a devenit un motiv comun. Reţelele de socializare reprezintă noul câmp minat din domeniul căsniciilor. Reţelele de socializare, în special fotografiile şi mesajele publicate pe Facebook, sunt de acum motive invocate ca «o rutină în divorţuri»”, a declarat Andrew Newbury, unul dintre managerii de la Slater and Gordon.
Gelozia în mediul virtual duce la conflicte
Compania Censuswide, care a efectuat cercetarea pe un eşantion de 2.011 persoane căsătorite, a descoperit că motivele cel mai des invocate pentru a monitoriza conturile partenerilor de cuplu vizează identificarea persoanelor cu care aceştia vorbesc cel mai des, persoanele cu care se întâlnesc şi locurile în care merg. Din totalul persoanelor chestionate, 25% au spus că bănuielile generate de acele căutări online au condus la certuri în familie care au loc cel puţin o dată pe săptămână, iar 17% dintre respondenţi au spus că acele dispute au loc în fiecare zi. Disputele dintre soţi sunt provocate cel mai des de contactarea unor foşti parteneri de cuplu, expedierea unor mesaje secrete şi publicarea unor fotografii considerate „nepotrivite”. Aproximativ 14% dintre respondenţi au spus că monitorizează conturile online ale partenerilor de cuplu cu intenţia bine definită de a găsi dovezi ale infidelităţii acestora.
Persoanele căsătorite (o cincime) spun că încep să se simtă inconfortabil în relaţia lor de cuplu după ce descoperă astfel de lucruri în conturile de pe Facebook ale partenerilor de viaţă, iar o unii respondenţi (o treime) chiar spun că ascund de partenerii lor de viaţă detaliile referitoare la activitatea lor online zilnică.