de Dana Purgaru
Sărutul nu este numai un gest de exprimare a afecțiunii, ci are influențe profunde asupra organismului. Oamenii de ştiinţă au demonstrat că în timp ce două persoane își unesc gurile cu pasiune sunt eliberate substanţe precum serotonina şi oxitocina, ce îmbunătăţesc starea de spirit din acele momente, dar au implicații binevenite și asupra sănătății, potrivit collective-evolution.com, care a prezentat zece beneficii ale acestui frumos obicei omenesc.
Menține sănătatea inimii și alungă stresul
În timpul sărutului sunt declanşaţi hormonii numiți endorfine, ce împiedică difuzarea senzaţiei de durere de la nervi către creier. Mai mult decât atât, sărutul este benefic pentru persoanele care suferă de dureri cronice, cauzate de boli precum artrita sau cancerul. Oamenii de ştiinţă au demonstrat faptul că sărutul duce la scăderea presiunii arteriale, prin dilatarea vaselor de sânge din corp. De acest efect ar putea beneficia în mod special persoanele hipertensive. Sărutul duce la scăderea stresului acumulat de-a lungul zilei. Studii recente au arătat că bărbaţii care fac dragoste în mod regulat sunt cu 45% mai puţin predispuşi la boli de inimă decât cei care fac dragoste o dată pe lună. Prin urmare, bărbaţii sunt sfătuiţi să aibă acest obicei şi să renunţe la medicamentele pentru inimă.
Întărește sistemul imunitar
În timpul sărutului, sistemul nostru imunitar este ajutat de celulele de imunoglobină A să lupte împotriva germenilor. Totodată, sărutul ajută la scăderea imunoglobinelor E, prin eliberarea de histamină din celulele mastocite, responsabile pentru declanşarea reacţiilor alergice. Puțini oameni știu că sărutul duce la creşterea nivelului de salivă din interiorul cavităţii bucale și astfel sunt eliberate enzime, ce curăţă placa bacteriană de la suprafaţa dinţilor. Astfel, este împiedicată apariţia cariilor. În momentul în care sărutăm pe cineva, în organismul nostru sunt eliberaţi hormoni precum dopamina sau serotonina. Totodată, la nivelul creierului sunt secretate molecule de endorfină, care atenuează și ele nivelul de stres din corp. Sărutul mai ajută la eliberarea de endorfine, celule care determină dilatarea vaselor de sânge şi, deci, atenuarea senzaţiei de durere cauzate de crampele menstruale.
Poate fi considerat și... sport
Sărutul face ca durerile de cap să fie resimţite mai uşor. Acest lucru se datorează secreţiei de dopamină, serotonină şi endorfină, capabile să uşureze resimţirea migrenelor. Drept urmare, am putea renunţa cu uşurinţă la analgezice. În timpul sărutului sunt angrenaţi 34 de muşchi faciali, dar şi alţi 112 muşchi ai capului. Astfel, putem îmbunătăţi tonusul muşchilor feţei, dar şi pe cei ai gâtului. Se poate considera, așadar, că facem și puțin sport când ne sărutăm cu pasiune partenerul de viață. Un studiu realizat de cercetătorul Alexander DeWess arată faptul că în timpul unui sărut de circa 20 de secunde sunt arse în jur de două-trei calorii pe minut.
Conform unor studii, persoanele care îşi sărută partenerii de viaţă înainte de a pleca la serviciu sunt mult mai productive