de Roxana Istudor şi Adrian Barna
Un studiu recent, publicat de „Perspectives on Psychological Science”, pune la îndoială unul dintre cele mai solide precepte ale culturii occidentale: supe- rioritatea monogamiei.
O idee profund înrădăcinată
Luând în calcul ideea că studiile care atestă superioritatea monogamiei nu sunt susținute de dovezi mai presus de orice dubiu, cercetătorii de la Universitatea din Michigan au pornit să descopere dacă aceasta este promovată prioritar cu un scop și cât de sigure sunt cercetările care o susțin. Concluziile au fost relevante: „Atitudinea occidentală față de ideea de a avea doar un partener este pe cât de înrădăcinată, pe atât de invizibilă. Nici nu mai gândim dacă este în regulă sau nu, pur și simplu nu percepem o altă cale”, explică Terri Conley, autor al studiului.
Cercetări irelevante
Una dintre manierele prin care este promovată în subconștient ideea de monogamie de la cele mai fragede vârste este prin asocierile de cuvinte care blamează alte situații sau stârnesc sentimentul de vină, cum ar fi „infidelitate”, „înșelare”, „trădare”, notează „The Independent”. Se pierde astfel până la anihilare ideea că relațiile nonmonogame ar putea fi de succes. Cercetarea a implicat 2.000 de persoane, iar după evaluarea unor factori ca nivelul geloziei, al pasiunii, al încrederii și al satisfacției generale, cercetătorii au stabilit că relațiile poligame pot funcționa la fel de bine ca și cele monogame.
O raritate în natură
Majoritatea culturilor vestice promovează ca mod de abordare a relațiilor ideea că un bărbat trebuie să se unească cu o femeie pentru totdeauna, și că relațiile intime în afara acestei sacre uniuni sunt blamabile. Totuși, după cum arată publicația „Scientific American”, ADN-ul uman ar indica o cu totul altă direcție, aceea în care un bărbat să aibă copii cu mai multe femei. Specialiștii argumentează că este destul de des întâlnit în natură fenomenul masculului care are o familie stabilă și multe alte relații pasagere, în scopul procreării. „Monogamia în natură este atât de rară, încât specialiștii se întreabă cum de mai există”, în condițiile în care nu favorizează viitorul speciei, obligând un bărbat să investească tot bagajul genetic într-o singură parteneră, arată „LiveScience”.
Argumente
Cei care promovează monogamia au argumentele lor. Susțin că oamenii au evoluat atât de spectaculos, încât au depășit de mult simpla conformare la preceptele naturii animale. Se susține ideea unei profunde comuniuni spirituale și afective cu persoana de care monogamii se leagă pentru totdeauna. Era de libertate în care se află omul contemporan îi permite posibilitatea de a alege - nimeni din lumea civilizată nu este obigat să se căsătorească și să jure… monogamie. Acestea sunt gesturi care implică mult mai mult decât natura primitivă, vin din cumulul spiritual al omului și din credința religioasă, de ordin superior, care, după cum se cunoaște, nu este prezentă în regnul animal.
„Premisa că monogamia este superioară celorlalte tipuri de relații continuă să fie perpetuată chiar și la nivelul felului în care cercetătorii înșiși evaluează și testează teoriile iubirii și intimității“ (Terri Conley, Universitatea Michigan)