de Roxana Istudor şi Adrian Barna
Cercetarea extinsă a unui mare număr de studii despre relații a dat la iveală câteva repere fixe ale felului în care acest segment al vieții de fiecare zi este perceput și gestionat în prezentul marcat de efectele internetului.
Bărbații mai înalți se despart mai des
ScienceOfRelationships.com a determinat cu suficientă precizie, pe baza unor studii amănunțite, că bărbații mai înalți au câștiguri mai mari, dar în același timp sunt mai predispuși la a divorța sau la a avea relații scurte ori superficiale. De asemenea, spre deosebire de femei, bărbații au o tendință mult mai accentuată să considere atrăgătoare persoanele de sex opus care sunt prietenoase. Și tot bărbații riscă într-o proporție semnificativ mai mare (41,76%) să recurgă la alcool dacă au probleme sentimentale, față de 4,69% dintre femei.
Grupurile, rețeta succesului
În ceea ce privește cuplurile, se remarcă faptul că în cazul în care cei doi sunt activi pe rețelele de socializare, sunt percepuți ca având o bună relație afectivă. Pe de altă parte, cei care se întâlnesc cu persoane de altă rasă sunt considerați mult mai atrăgători. De asemenea, s-a reconfirmat faptul că o persoană este mult mai dezirabilă atunci când face parte dintr-un grup decât atunci când este singură. O altă constatare a cercetării este cel puțin interesantă. Rezultă că, din pricina izolării accentuate generate de petrecerea timpu- lui în mediul virtual, oamenii au pierdut exercițiul flirtului: doar un bărbat din trei și o femeie din cinci își dau seama dacă cineva cochetează cu ei.