de Roxana Istudor şi Adrian Barna
Cu cât un tânăr este mai dependent de telefonul mobil, cu atât partenerul de cuplu percepe relația ca fiind nesatisfăcătoare, arată un studiu publicat de „Psychology of Popular Media Culture”.
Dependență egal nefericire
Indiferent de nivelul de dependență al tinerilor de telefonul mobil, cercetătorii au dorit să observe dacă utilizarea smartphone-ului de partener are vreo influență în relația de cuplu. S-a demonstrat că există o astfel de influență, notează „Chicago Tribune”. Mai exact, cei care cred că partenerul de cuplu este prea dependent de telefonul mobil sunt și cei care se consideră cei mai nefericiți în relație. „Dacă scăpăm acest aspect de sub control, ne poate distruge relațiile”, afirmă Brandon McDaniel, profesor la Universitatea de stat din Illinois.
Lipsă de comunicare
Relațiile s-au deteriorat serios, uneori iremediabil, de fiecare dată când partenerii de cuplu au permis telefoanelor mobile să înlocuiască interacțiunea față în față, s-au „refugiat” în mediul online când au avut o problemă (în loc să comunice cu partenerul) și și-au comparat relația proprie cu a altora, modele de pe rețelele de socializare. De altfel, insatisfacția este prezentă și în cazul copiilor, dintre care mulți afirmă că părinții lor stau prea mult concentrați asupra telefonului mobil, arată specialiștii. Așadar, nemulțumirile legate de utilizarea excesivă a smartphone-ului pornesc de la vârste mici și se prelungesc în relațiile de cuplu.
Parteneri frustrați
Un studiu derulat la Universitatea din Essex a relevat că simpla prezență a unui telefon mobil în preajmă, chiar dacă nu este activat, poate face o discuție să devieze. Mai precis, în timpul unei conversații importante private, interacțiunea dintre vorbitori a fost mult mai scăzută dacă un smartphone a fost în raza vizuală, chiar și oprit. „Se pare că avem un atașament psihologic față de acest dispozitiv, iar acest lucru chiar poate avea efecte negative asupra relațiilor. Partenerii devin frustrați de faptul că telefonul mobil cauzează distragerea atenției”, argumentează profesorul Matthew Lapierre, de la Universitatea Arizona.
Nemulțumirile legate de utilizarea excesivă a smartphone-ului pornesc de la vârstele mici și se prelungesc în relațiile de cuplu