de Roxana Istudor şi Florica Pintea
Cei care au inima frântă după eșuarea unei relații pot apela la un soi de antrenament al creierului, care poate fi învățat să domine inima cel puțin din perspectiva unor gesturi pe care mai târziu persoana respectivă le poate regreta.
Testele de autocontrol
Barbara Sahakian, specialist în neuropsihologie la Universitatea Cambridge, cercetează de mai mult timp abilitatea testelor computerizate de a întări autocontrolul persoanelor expuse unei despărțiri. Procedura este relativ simplă și implică semnale de avertizare vizuale și sonore la care persoana care dorește să-și antreneze mintea poate răspunde foarte ușor. Aceste experimente se concentrează pe reducerea tendințelor impulsive. „Este ca un exercițiu aplicat unui mușchi și îi poate opri pe cei care sunt sfâșiați de suferință de câte mesaje au trimis fostului partener. Prin acțiunea asupra lobului frontal, creierul are instrumentele necesare să oprească această acțiune”, este de părere Sahakian.
Paracetamol și aspirină
Atunci când o relație se rupe, reacția unora dintre cei implicați poate fi „maladaptivă”, notează „The Guardian”. Dar în loc să facă lucrurile și mai rele și să sporească umilința, cel mai bun răspuns al celor afectați ar putea fi antrenarea creierului să se abțină de la acțiuni nepotrivite. Deși există multe experimente care pot ajuta, specialista garantează că opt ore alături de testele sale contribuie semnificativ la reținere de la tentația de a acționa impulsiv. Sfaturi anterioare ale unor psihologi ca Naomi Eisenberger, de la Universitatea California, sau Walter Mischel constau în administrarea de... paracetamol sau aspirină în caz de inimă frântă.
„Iubiții vin și pleacă. Mulți îți vor frânge inima, dar nu trebuie să renunți dacă vrei să-ți găsești sufletul-pereche“ (Marilyn Monroe, actriță)