de Roxana Istudor şi Adrian Barna
În ciuda faptului că există o concepție potrivit căreia gesturile mari sunt mai elocvente în relația de dragoste, studii recente atestă faptul că în realitate micile dovezi de afecțiune îi fac pe parteneri să se simtă iubiți.
Legănarea unui copil, mai elocventă decât declarațiile
Puși în fața unor scenarii ipotetice de gesturi din partea partenerilor, participanții la un studiu au demonstrat că se simt mai iubiți atunci când cei dragi fac gesturi mici. Declarațiile explicite sau manifestările pompoase fac impresie mai mică decât, de exemplu, simpla susținere pentru realizările celuilalt. „Am observat că micile acțiuni, spre deosebire de exprimarea verbală, generează un răspuns mai accentuat în partener ca indicatori ai afecțiunii celuilalt. Pentru foarte mulți, simpla legănare a unui copil de cel iubit este mai elocventă decât declarația de dragoste, chiar în termeni pasionali”, explică specialistul Saeideh Heshmati, de la Universitatea Penn State.
Respingere față de posesivitate și control
În paralel, tot în repere comune s-au încadrat și părerile despre ce nu reflectă iubirea autentică. „Din cercetarea noastră a rezultat faptul că posesivitatea și controlul excesiv sunt manifestările care îi fac pe partenerii de cuplu să se simtă cel mai puțin iubiți, chiar dacă există și anumite societăți în care aceste comportamente sunt percepute exact pe dos”, explică Heshmati.
Bărbații sunt mai puțin conștienți decât femeile de diferențele dintre gesturile mari și dovezile discrete de afecțiune