de Roxana Istudor şi Florica Pintea
Într-o lume în care realitatea virtuală îi face pe oameni tot mai însingurați, descoperirea partenerului potrivit pare să fi devenit foarte anevoioasă. O aplicație care se bazează pe compatibilitate genetică vine să schimbe datele acestei probleme.
Sistemele imunitare, față în față
O cercetare care a dus la crearea unei aplicații a identificat un număr de 11 gene legate de feromonii unei persoane și, cu ajutorul unui algoritm special, se poate determina în ce măsură există o compatibilitate sexuală între o persoană și alta. Toată operațiunea dedicată identificării cu succes a partenerului ideal nu necesită mai mult decât o simplă mostră de salivă luată din interiorul obrazului cu ajutorul unui bețigaș, notează „Daily Mail”. Experții care au creat aplicația spun că aceasta funcționează punând față în față sistemul imunitar al persoanelor care caută pe cineva compatibil și, în funcție de „potrivire”, este detectat partenerul ideal. Mai precis, în cadrul întâlnirilor de grup, fiecare persoană își pune mostra de ADN într-o eprubetă, totul este analizat și astfel este stabilită cea mai bună „chimie” între cei prezenți.
Chestiune de feromoni
Creatorii programului au pornit de la realitatea că pe site-urile dedicate întâlnirilor există foarte multe informații eronate, doritorii descriindu-se uneori cu exagerări. „Evoluția biologică este foarte puternică. Programul nostru se bazează pe feromoni, cei care sunt la baza a ceea ce numim dragoste la prima vedere și care nu este altceva decât reacția creierului nostru, care miroase feromonii persoanei care ne atrage cel mai mult. Dar ce se întâmplă dacă nu întâlnim persoana? Acesta este spațiul pe care încercăm să-l umplem”, explică doctor în genetică Brittany Barreto. Spre deosebire de alte aplicații, programul denumit Pheramor, care se adresează persoanelor între 18 și 44 de ani, adună și datele de profil ale celor analizați, cum ar fi ce trupă de muzică preferă sau ce tip de cărți obișnuiesc să citească, pentru a determina partenerul ideal cu cea mai mare precizie.
De la identificarea felului în care feromonii unei femele de molie au atras un mascul, în 1959, cercetătorii au descoperit multe modalități prin care aceștia modifică felul de a se comporta al animalelor și al oamenilor