Main menu

header

688 29 1de Roxana Istudor şi Eduard Popa

Cei care nu se respectă și nu se stimează pe ei înșiși aduc în cuplu un bagaj emoțional negativ, care-i determină să regrete gesturile din relație.

Cei care nu se stimează pe ei nu se simt recompensați

Un studiu recent al specialiștilor de la Universitatea Amsterdam, din Olanda, a relevat faptul că persoanele cu stimă de sine scăzută aflate într-o relație ajung să regrete sacrificiile făcute pentru partener și nu se simt recompensate pentru efortul depus în interiorul cuplului. Aceste aspecte au fost observate în cadrul unei cercetări care a inclus parteneri fără copii, necăsătoriți, aflați împreună de cel puțin patru luni. Cercetătorii au evidenţiat faptul că persoanele care nu se stimează pe ele însele simt că nu sunt apreciate și implicit „subestimează cât de bine sunt percepute de partenerii pentru care fac aceste gesturi”, explică specialista Francesca Righetti.

Scădere a beatitudinii, creștere a stresului

Partenerii din cuplu care luptă cu nivelul scăzut de stimă pentru propria persoană au tendința de a se simți abandonați, considerând că cel iubit nu le este alături și nu le furnizează suficientă susținere. Ca urmare, aceste persoane acumulează regrete pentru sacrificiile făcute, înregistrând în timp și o pierdere a bunei dispoziții, a poftei de viață, concomitent cu o creștere a nivelului de stres. Cercetătorii le-au recomandat celor care au un astfel de partener să le arate gratitudinea pentru gesturile lor, iar celor care nu se stimează să încerce să nu considere că partenerii nu le apreciază sacrificiile.

„Cei care nu se stimează pe ei înșiși sunt predispuși la a regreta sacrificiile în numele iubirii“ (Francesca Righetti, Universitatea Amsterdam)