Main menu

header

700 18 2de Roxana Istudor şi Raluca Ogaru

„Mă iubește, nu mă iubește...”. Anxietatea legată de această întrebare afectează grav succesul pe termen lung al relațiilor, arată studii de dată recentă.

Anxietate cu privire la partener

O cercetare publicată în „Journal of Social and Personal Relationships” explorează legătura directă dintre nesiguranța personală în cuplu și felul dezechilibrat în care evoluează o relație. „În cazul celor nesiguri de sentimentele celuilalt intervine anxietatea cu privire la capacitatea partenerului de a-i sprijini și chiar întrebarea dacă sunt demni de acesta”, explică Ashley Cooper, de la Universitatea Florida, care a realizat studiul.

Incertitudine de la o zi la alta

Unele cupluri experimentează instabilitatea pe termen scurt, de la o zi la alta, ceea ce crește volatilitatea relației, arată cercetarea. De pildă, în cazul celor care au un grad ridicat de insecuritate vizavi de angajamentul în relație al partenerului, acest sentiment se reflectă imediat și direct și asupra relației. Mai mult, atunci când o femeie manifestă acest tip de neliniște, partenerul experimentează aceeași volatilitate în ceea ce privește percepția asupra relației.

Un grad mic de satisfacție

Cercetătorii au intervievat 157 de cupluri în legătură cu comunicarea existentă, cât de confortabil se simt în relație și ce tipuri de conflicte intervin cel mai frecvent. A rezultat că atunci când unul dintre parteneri este mai evaziv și evită atașamentul, ambii parteneri înregistrează niveluri scăzute de satisfacție și calitate a relației. Iar în cazurile în care au declarat un grad mare de neliniște în legătură cu angajamentul în relație, aceasta s-a dovedit foarte instabilă.

„Încrederea în partener și în relație este foarte importantă pentru interacțiunea zilnică și pentru stabilitatea relației“ (Ashley Cooper, cercetător)