Main menu

header

709 25 1de Călin Popa şi Alexandru Brădescu

Soții care fac prea mult shopping sau care tânjesc numai după gadgeturi sau mașini au șansele cele mai mari de a aduce daune la fel de serioase mariajului cum sunt cele provocate contului.

Bunurile, valorizate înaintea oamenilor

Persoanele materialiste sunt campioane ale mariajelor care se termină prost, arată un studiu al cercetătorilor de la Universitatea Brigham Young, din SUA. Această realitate este explicată de apetența acestor persoane pentru obiecte pe care ajung să le valorizeze deasupra oamenilor și a relațiilor, implicit mai presus de căsnicie, iar în timp ajung să fie tot mai puțin satisfăcute de relația conjugală. „Materialismul poate duce la o proastă gestionare a banilor, apoi la îndatorare și la strâmtorare, iar asta pune presiune pe relație. Dar nu este vorba doar despre declinul financiar, ci și despre situația opusă, cea în care goana după posesiuni materiale ajunge să devalorizeze relația interumană”, punctează specialistul James Carroll.

Obsesia pentru bani scade interesul pentru mariaj

Echipa de cercetători americani a observat peste 1.300 de persoane căsătorite, încercând să stabilească reperele fixe ale ideii, abordării și comportamentului care se pot încadra în materialism. Testele au pus în evidență faptul că pe măsură ce crește gradul de apreciere a valorilor materiale, scade interesul pentru căsnicie și credința că valoarea relației conjugale este mai mare decât cea a obiectelor. Potrivit specialiștilor, una dintre metodele cele mai eficiente pentru ca interesul legat de bani și de obiecte să nu distrugă căsnicia este ca soții să vorbească despre acest subiect și să se asigure constant că mariajul este prețuit înaintea bunurilor materiale.

„Mulți oameni nici nu realizează că sunt materialiști sau gradul în care goana după bani a devenit o prioritate care le dezechilibrează relația matrimonială“ James Carroll, Universitatea Brigham Young