de Daniela Purgaru
- Naşterea unui copil poate destrăma o relaţie sau o poate întări
Aveţi o relaţie de mai mult timp şi iată că a apărut şi un copilaş? Vreţi să ştiţi ce să faceţi pentru ca acest eveniment să nu vă afecteze viaţa de cuplu? Ce poate fi mai frumos decât naşterea unui rod al iubirii voastre? Însă sunteţi siguri că amândoi simţiţi la fel? Specialiştii în relaţii comportamentale spun că un copil poate duce fie la întărirea cuplului, fie la destrămarea acestuia, cel mai frecvent la patru-cinci ani după apariţia primului copil sau la vârsta adolescenţei acestuia. Psiholog Dana Cristea, de la Clinica „TerapiaM”, vă spune ce este bine să faceţi. Intervin grijile şi surmenajul
Unii parteneri păstrează nostalgia anilor de dinaintea apariţiei copiilor, când erau doar ei doi şi iubirea lor. Alţii ajung să se înţeleagă mai bine, să descopere lucruri în comun sau să se simtă împliniţi după naşterea micuţilor.
Această imensă fericire este însoţită şi de griji, de oboseală, de surmenaj, de stres, de aşteptări diferite unul de la celălalt, de implicarea de bun sau de rău augur a bunicilor, de lupta cu principiile în îngrijirea unui bebeluş, de gelozia tatălui, de schimbări majore pe toate planurile la proaspăta mămică şi tot aşa.
Partenerii pot reacţiona diferit
Practic, toată viaţa de cuplu se modifică radical. Bebeluşul se trezeşte când somnul vostru e mai dulce şi aşa apare starea de oboseală continuă a mamei, care poate ajunge până la epuizare completă dacă nu e ajutată concret de soţ. Dar acesta este şi un moment al redescoperirii - aşa cum unele femei îşi află latura puternic afectivă a maternităţii, iar altele, din contră, se simt speriate în noua postură, aşa pot simţi şi bărbaţii. De aceea este bine să:
- manifestaţi înţelegere unul faţă de celălalt şi să comunicaţi cât mai mult;
- apelaţi la ajutorul părinţilor pentru a vă sprijini în creşterea bebeluşului şi a avea suficient timp şi pentru voi doi.
Nu neglijaţi viaţa sexuală!
- nu neglijaţi activitatea sexuală, deoarece aceasta contribuie la reducerea tensiunii din cuplu. E important în acest moment ca mămica să poată face clar distincţia dintre cele două dimensiuni ale ei: cea de mamă şi cea de soţie. Pentru că aşa cum bebeluşul are nevoie de ea ca mămică, aşa şi bărbatul are nevoie de ea ca soţie;
- faceţi cu schimbul când vine vorba despre îngrijirea celui mic (în special noaptea) şi nu lăsaţi tot greul pe spatele partenerului de viaţă.
Luaţi decizii împreună
- luaţi decizii împreună şi implicaţi-vă în creşterea şi educarea micuţului. Uniţi-vă şi căutaţi informaţii folositoare, preocupaţi-vă de acest aspect, pentru că este rodul iubirii voastre;
- evitaţi să percepeţi acest eveniment ca pe o criză, ci luaţi-l ca pe ceva frumos, benefic pentru cuplu şi păstraţi-vă buna dispoziţie.
Dacă doriţi să primiţi mai multe sfaturi legate de îmbunătăţirea relaţiei de cuplu, apelaţi la serviciile Clinicii „TerapiaM” din Str. Dumbrava Roşie, nr. 12A, sector 2, Bucureşti sau puteţi suna la numărul de telefon 021/210.25.65.