de Călin Popa şi Florica Pintea
În deplină opoziție cu regulile erei victoriene, cuplurile moderne caută înainte de a se avânta într-o relație să vadă dacă sunt compatibile sexual și abia apoi încep să sondeze conexiunea emoțională, arată studii de dată recentă.
Componenta sexuală, cea mai importantă
Psihologi de la Universitatea Rochester, din New York, și colegi de la IDC Herzliya, Israel, au realizat mai multe cercetări în urma cărora a reieșit că în era internetului partenerii de cuplu caută, la începutul relației, rezonanța fizică înaintea celei sufletești. „Astăzi, relația sexuală pregătește terenul pentru o eventuală conexiune emo- țională. Este valabil deopotrivă pentru bărbați și femei, componenta sexuală fiind acum cea mai importantă în viitoarea relație”, explică expertul Gurit Birnbaum. Pentru a ajunge la aceste concluzii, cercetătorii au realizat patru studii diferite, toate relevând același aspect esențial pentru cuplurile moderne: dorința sexuală apărută între doi străini poate fi punctul de pornire pentru o relație trainică.
Cu cât crește atracția, cu atât mai legați devin partenerii
Într-unul dintre studii, partenerii potențiali au fost puși față în față, iar specialiștii au observat că, cu cât creștea atracția, cu atât mai legați păreau să devină cei implicați. Când participanții la experimente au fost puși să danseze cu cei pe care-i plăceau, semnalele au fost și mai evidente. Mai departe, s-a trecut la discuții între cei care se dovedeau vizibil atrași unii de ceilalți. Experții au constatat că, odată activat sistemul sexual, partenerii erau mai dispuși să arate empatie, sensibilitate, grijă față de celălalt, ceea ce a constituit pentru specialiști semnalul clar că exisă potențialul unei viitoare relații.
Întâietate afectivă bazată pe fizic
Din punct de vedere neuroștiințific, creierul uman evoluează greu, de aceea el păstrează bagajul genetic de la o generaţie la alta, însă se adaptează și la mediu. În cazul cuplurilor, emoţiile îşi au originea în creierul mamiferic, care este sediul reacţiilor fiziologice. În timp, atracţia sexuală s-a fundamentat pe lucrurile ce constituie „valoare” la un moment dat și care au fost transmise de milenii, fiind guvernate de aceeaşi lege, doar contextul schimbându-se odată cu evoluțiile socio-culturale. Ca urmare, deși nevoile sexuale și cele afective par foarte diferite în viața unei persoane a societății dezvoltate de azi, când vine vorba despre relațiile de cuplu, ordinea lucrurilor s-a schimbat semnificativ față de epocile trecute. „Procesele sociale și evolutive au adus oamenii spre a da întâietate afectivă persoanelor de care sunt atrași sexual”, argumentează profesor Harry Reis.
Este doar primul pas
Oricât de mare ar fi atracția dintre două persoane și oricât de promițătoare ar putea părea viitoarea lor relație, este bine de știut, potrivit specialiștilor, că acesta este doar primul pas. Fără o deplină implicare emoţională ulterioară şi fără suficientă imaginaţie care să dea adevărata măsură a calităţii pasiunii într-un cuplu, orice atracție de început se poate risipi. Pot interveni aşteptări neîmplinite, „divergențe de opinii”, stări negative care se repetă. Din momentul în care astfel de fenomene se produc cu constanță, o relaţie sentimentală este deja pe drumul spre încheiere, chiar dacă atracția inițială a fost una de calibru.