Main menu

header

718 27 1de Călin Popa şi Sorin Dumitrescu

Atunci când o femeie își coboară vocea cu câteva octave în conversația cu un bărbat, este semn al interesului pentru el și al faptului că îl percepe ca pe un potențial partener.

Mod de a ieși în evidență

La Universitatea Sussex, din Marea Britanie, a fost coordonat un studiu în urma căruia s-a relevat faptul că de fiecare dată când o femeie care vorbește cu un bărbat își coboară vocea este o indicație că este interesată sexual de acel bărbat. De asemenea, este și o manieră prin care femeia respectivă își dorește să „iasă din rând”, mai precis să se facă remarcată de potențialul partener. Totodată, un alt motiv pentru care femeile fac acest gest, de multe ori inconștient, este dorința lor de a elimina competiția pentru respectivul bărbat „pe care au pus ochii”. „De fiecare dată când o femeie consideră că peste 50% dintre suratele sale îl consideră atrăgător pe bărbatul pe care și ele îl doresc, îl vor aborda pe acesta cu un ton al vocii mult mai jos”, arată cercetătoarea Katarzyna Pisanski.

Semnal de „dorinţă”

În abordarea unui bărbat intră în calcul felul în care o femeie emite semnalele de atracție. „Atunci când își folosește tonul obișnuit, ea semnalizează faptul că este tânără. Dar atunci când dorește să indice atracție sexuală, faptul că este o persoană pe care se poate conta, precum și disponibilitatea pentru o legătură profundă și durabilă, femeia își modelează vocea cu care discută în conformitate cu aceste scopuri intime”, adaugă Pisanski. De partea cealaltă, și bărbații își modifică vocea atunci când sunt interesați de o parteneră, dar în proporție mai mică și la un nivel mai puțin sesizabil.

Potrivit rezultatelor cercetărilor, femeile sunt mai selective cu potențialii parteneri, ele arătând preferință pentru o treime dintre bărbații cu care s-au întâlnit, în timp ce aceștia au fost interesați de peste 50%  dintre femeile cu care au stat de vorbă