Main menu

header

724 18 3de Călin Popa şi Adrian Barna

Se poate întâmpla în orice cuplu ca o ceartă să ducă la o ruptură, apoi să intervină împăcarea. Dar atunci când acest proces se reia de prea multe ori și ajunge un obicei, partenerii sunt sfătuiți de experți să se desprindă definitiv, întrucât aceste reîmpăcări pot face mai mult rău pe termen mediu și lung.

Afectează nivelul de implicare

Experții au pus în evidență faptul că perechile de îndrăgostiți care se despart și se împacă în mod repetat dau dovadă de un apetit pentru relații toxice. Acestea pot avea consecințe psihologice dintre cele mai serioase. Cercetări anterioare au pus în evidență faptul că șase din zece cupluri experimentează acest tip de despărțiri temporare și se împacă apoi. Potrivit specialiștilor, de foarte multe ori aceste episoade au menirea de a-i face pe cei doi să-și evalueze din perspectivă corectă sentimentele și cât de importantă este relația dintre ei, în cazul împăcării ulterioare ei fiind conștienți că legătura s-a întărit. Dar repetarea periodică a experienței afectează nivelul de implicare în cuplu.

Pot avea personalitatea alterată

Aceste reîmpăcări frecvente au implicații majore în segmente ca abuzul în relație, comunicarea și angajamentul partenerilor, indicatorii scăzând dramatic în dreptul fiecărui element atunci când cei doi se despart și se împacă de mai multe ori. „Partenerii care se tot despart și apoi se reîmpacă ajung să fie afectați negativ de acest obicei, uneori chiar alterându-li-se personalitatea”, punctează profesor Kale Monk, autor al studiului. Potrivit specialiștilor, există suficiente modalități de testare a relației, altele în afara introspecției, care poate fi subiectivă, cum sunt consilierea maritală sau sfaturile unui psiholog.

„Dacă o relație ajunge să însemne doar despărțiri și împăcări, este semn că nu mai poate fi refăcută și este recomandabil să fie depășită definitiv, fără regrete, întrucât poate fi afectată sănătatea mentală a partenerilor“ (Kale Monk, Universitatea din Missouri)