Main menu

header

732 23 1de Călin Popa şi Alexandru Brădescu

Există persoane care reușesc să-și construiască o atitudine de învingători la lucru sau în cercul de prieteni, chiar la petreceri și evenimente. Dar nu toți știm să ne gestionăm insecuritatea din relația de cuplu. Iată câteva sfaturi din partea specialiștilor.

Variațiuni pe tema îndoielii

Pentru foarte multe persoane, glasul interior nu este suficient pentru a fi sigure pe ele în relația de cuplu. „Aproape toți venim cu un grad de insecuritate în relație”, afirmă psihologul Jill Squyres, din Eagle, Colorado. Unele dintre cele mai frecvente simptome ale acestui sentiment atât de neplăcut sunt, potrivit experților, îndoiala că nu puteți menține o relație sănătoasă și îndelungată, că partenerul nu vă iubește pe dumneavoastră, ci imaginea pe care o aveți, poziția socială sau banii, că nu aveți aceleași țeluri și aspirații, că ați putea fi părăsiți fără „preaviz” etc.

Concentrați-vă asupra propriei persoane

Care sunt sfaturile specialiștilor pentru a rezolva aceste dileme interne atât de dureroase? În primul rând, învățați să gândiți că aceste temeri nu sunt din vina dumneavoastră sau a partenerului. De regulă, aceste sentimente nu apar din neant, au mai mereu o justificare. Evenimente, foști parteneri, oameni, vorbe, orice și oricând se poate declanșa teama de eșec al relației. Nu sunteți singurii care au astfel de gânduri și cel mai bine este să vă concentrați asupra a ceea ce puteți controla: propria persoană.

Detașați-vă și căutați argumente concrete

Un alt sfat pe care vi-l dau specialiștii pe direcția combaterii insecurității în cuplu este analiza, chiar curiozitatea manifestată față de aceste sentimente, odată ce le-ați identificat. Uitați de mecanismele de apărare și preluați controlul asupra îndoielilor pe care le aveți. Abordați-le cu mintea deschisă, acceptați-le, eventual notați-le, ca să puteți să le priviți oarecum din exterior, orice funcționează este permis atâta vreme cât există argumente. Găsiți modalitatea de a vizualiza și apoi de a simți că îndoielile sunt nefondate.

Identificați-vă atributele

Dacă nu vă iubiți pe dumneavoastră înșivă, nu există mari speranțe să vă poată iubi altcineva. Deși nu este foarte simplu, acest proces vă poate fi de mare ajutor atunci când încercați să depășiți insecuritatea în cuplu. Identificați-vă atributele, faceți o listă cu ceea ce vă place la dumneavoastră și citiți-o de fiecare dată când demonul îndoielii vi se strecoară în minte. Sărbătoriți-vă talentele sau acele aspecte la care sunteți foarte bun, chiar unic. Apoi întăriți cu fiecare ocazie încrederea în propria persoană. Și, firește, nu vă comparați niciodată cu alții.

Discutați problema cu partenerul

Este foarte important să puteți deschide subiectul insecurității pe care o simțiți cu partenerul. „Creați un spațiu emoțional de siguranță împreună cu persoana pe care o iubiți și astfel puneți bazele unei relații puternice și stabile. Îndemnați partenerul să se deschidă spre dumneavoastră în aceeași manieră. Fără să intrați în starea de atac, nu țineți în interior aceste sentimente”, recomandă Squyres.

Dacă sfaturile anterioare nu sunt de folos, un specialist vă va putea scoate întotdeauna din starea de insecuritate în cuplu