de Călin Popa şi Sorin Dumitrescu
Decizia pe care o iau doi oameni implicați într-o relație de a se muta împreună le poate afecta prosperitatea dacă situația de concubinaj se prelungește, arată un studiu recent, derulat în cadrul Universității Iowa, din SUA.
Gol de acumulare
Persoanele aflate într-o relație care se mută împreună, dar întârzie să se căsătorească se dovedesc mai puțin prospere pe termen mediu și lung decât cei care locuiesc separat înainte de a-și întemeia o familie. Aceasta este concluzia pe care au dat-o publicității specialiștii americani de la Universitatea din Iowa, care au determinat faptul că un concubinaj îndelungat generează restrângeri financiare care pot ajunge să dinamiteze însăși relația. „Cei care se mută împreună trebuie să conștientizeze faptul că nu mai suntem în epoca în care oamenii se căsătoreau de tineri și începeau să adune avere. Acest gol de acumulare s-a demonstrat mult mai mare pentru cei care locuiesc împreună, dar nu se căsătoresc pentru a-și spori veniturile în interiorul unei familii”, explică expertul Cassandra Dorius.
Contract prenupțial pentru coabitare
Cercetătorii au analizat datele culese la nivel național de la peste 5.000 de mileniali născuți între 1980 și 1984, unii căsătoriți, alții implicați în relații, dar care nu locuiau împreună cu partenerii, iar alții în concubinaj prelungit. Studiul a relevat, în cifre, că persoanele singure care au fost implicate în ceea ce înseamnă a locui împreună stau cel mai prost la capitolul avere, cu 40.000 de dolari în medie mai puțin decât ar trebui să posede. Doar cei care locuiesc pentru prima dată împreună cu partenerul de cuplu sunt cel mai puțin afectați, dar tot au cu circa 30.000 de dolari mai puțin decât ar trebui. Cei feriți de pagubă sunt cei căsătoriți, ceea ce i-a determinat pe experți să propună chiar un model de contract prenupțial pentru persoanele care au coabitat de mai mult de două ori fără să se și căsătorească.
„Relațiile de concubinaj tind să fie tot mai scurte și mai instabile, ceea ce este dificil pentru finanțele tinerilor. Aceștia ar trebui să înceapă să gândească și să planifice în avans felul în care această coabitare le va afecta prosperitatea“ (Cassandra Dorius, Universitatea Iowa)