Main menu

header

742 27 3de Călin Popa şi Sorin Dumitrescu

Pe lângă deja cunoscutul fapt că social media ne crește nivelul de anxietate care poate ajunge chiar la depresie, folosirea telefonului mobil lângă partenerul de cuplu îi produce acestuia un sentiment de respingere. De aici încep rupturi în comunicare, calitatea timpului petrecut împreună scade, încrederea este pusă sub semnul întrebării. Dar studiile recente arată faptul că pentru foarte multe cupluri, spionatul telefonului partenerului poate întări relația.

Prietenia „bate” neîncrederea

Cercetătorii de la Universitatea canadiană British Columbia, în colaborare cu colegi de la Universitatea din Lisabona, au realizat un experiment prin care au demonstrat că vechiul clișeu care spunea că verificarea telefonului mobil al partenerului este o idee foarte proastă este depășit. Astfel, majoritatea celor care au participat la experiment nu s-au arătat deranjați de acest gest. Experții pun aceste rezultate pe diferențele de grade de prietenie dintre cei doi. A reieșit faptul că partenerii de cuplu care au un fundament solid de prietenie la baza afecțiunii tind să ia mult mai ușor gestul celui iubit și nu pun „la bătaie” relația doar pentru că partenerul a fost curios sau a manifestat dorința de a-l verifica.

Curiozitate sau invadarea intimității?

De asemenea, cei care au considerat că relația trebuie să meargă mai departe au considerat că este mult mai important să fie depășit momentul decât să stea „agățați” de ideea că li s-a invadat intimitatea. „Unii dintre participanții care au reacționat pozitiv cred că este un semn că trebuie să le dea mai multe asigurări parte- nerilor în legătură cu sentimentele lor. Au sfârșit prin a scuza gestul și chiar unii dintre ei le-au acordat celor cu care sunt în relație accesul liber la telefonul lor”, explică profesor Ivan Beschastnikh, unul dintre autorii cercetării. De partea cealaltă, cei care s-au simțit invadați cred că partenerul este gelos și dominator, dorind să-i controleze în permanență și de aceea nu văd viitorul alături de o astfel de persoană. „Un alt motiv de ruptură a fost și acela că relația oricum nu era solidă, așa că spionatul telefonului a fost motivul de a oficializa despărțirea”, adaugă Beschastnikh.

68% dintre mileniali folosesc reţelele de socializare pentru a vedea profilul unui fost partener, iar trei sferturi cred cu tărie că reţelele de socializare pot distruge o relaţie

Diferenţa dintre „vreau“ şi „nu pot să nu verific“

Telefonul mobil a ajuns să fie „cutia neagră” a vieții multor cupluri. Sunt nenumărate cazuri de despărțiri/divorțuri care au avut ca punct de plecare telefonul mobil sau verificarea conținutului unor mesaje. Specialiștii afirmă că acest dispozitiv în relația de cuplu este fantastic, atât timp cât este folosit cu intenție și nu cu dependență. Ce înseamnă acest lucru? Diferența dintre „vreau” și „nu pot să nu verific”. Ce se poate face? Psihologii recomandă o bună cunoaștere a celuilalt, un plus de încredere și de respect pentru timpul petrecut împreună.