Main menu

header

744 25 3de Călin Popa şi Adrian Barna

Foarte multe cupluri consideră că a dormi împreună în același pat este semnul suprem al intimității și legăturii afective. Dar dacă se trece de spectrul simbolisticii, experiența concretă de fiecare zi dă alte rezultate, arată datele unei serii de studii recente.

Sforăitul celuilalt crește nivelul hormonului stresului

O cercetare derulată în Nürnberg, Germania, a pus în evidență faptul că foarte mulți dintre cei care împart același dormitor ajung să fie afectați la nivel de sănătate, funcții sexuale și mulțumire față de relație de întreruperile de odihnă care pot fi cauzate de sforăitul partenerului, de trezitul acestuia peste noapte sau de programul diferit. De asemenea, potrivit unui studiu al Universității California, din SUA, o noapte nedormită din cauza partenerului de cuplu poate genera chiar conflicte în ziua următoare. „Există certe beneficii ale faptului că multe cupluri împart același pat, dar unele obiceiuri nocturne ale celuilalt au capacitatea de a crește producția de cortizol, hormonul stresului, riscând să afecteze întreaga viață de cuplu”, explică psihoterapeutul Mary Jo Rapini.

Partenerii sunt mai sănătoși emoțional, mental și fizic

Atunci când cei doi dorm separat, chiar și în aceeași cameră, calitatea somnului se poate schimba și, odată cu aceasta, capacitatea celor doi de a fi mai concentrați, mai organizați, mai relaxați și mai mulțumiți cu viața de cuplu. „Când ambele părți experimentează o odihnă deplină, care reface sistemele organismului, cei doi sunt mai sănătoși emoțional, mental și fizic, fără resentimentele generate de lipsa de somn. Iar asta se traduce prin relație mai lungă și mai fericită”, punctează Jennifer Adams, autoarea cărții „Sleeping Apart Not Falling Apart” („Dormiți separat ca să nu vă prăbușiți”, în traducere liberă).

Odihna individuală poate salva mariajul

Desființarea „patului matrimonial” de dragul relației a început să fie o adevărată modă. Un studiu al OnePoll, derulat în SUA, a arătat că 46% dintre americani își doresc să nu împartă patul cu partenerul de viață. „Multe cupluri care au pus în aplicare dormitul separat declară că s-a îmbunătățit foarte mult calitatea relației. Am lucrat chiar cu parteneri care spuneau că și-au salvat efectiv mariajul după ce au încetat să mai doarmă în aceeași cameră cu partenerul și, odihnindu-se, au reevaluat cât de prețioasă era relația de cuplu pentru ei”, argumentează psihoterapeutul Ken Page, din New York.

Femeile au tendința de a fi deranjate de obiceiurile nocturne ale partenerilor în proporție mult mai mare decât bărbații“ (studiu publicat în revista „Sleep and Biological Rhythms“)

„Nu a fost o alegere, ci o necesitate“

Fiecare cuplu care decide să recurgă la dormitul separat o poate face în stilul propriu, întrucât există o multitudine de variante. Unii desființează pur și simplu camera comună, organizându-și dormitoare individuale, alții pun două paturi în dormitorul comun, iar alții, cum este cazul designerului Jill Goebel, din Brisbane, Australia, dorm câteva nopți pe săptămână în altă cameră: „Am căzut de acord cu soțul meu ca eu să dorm în altă încăpere ori de câte ori simt nevoia. Nu a fost o alegere, ci o necesitate. Pe de altă parte, avem în continuare un dormitor comun, pe care îl împărțim ca oricare alți soți”.