Main menu

header

747 25 3de Călin Popa şi Alexandru Brădescu

Există o credință care spune că fiecare persoană are un „gen” preferat când vine vorba despre partenerul de cuplu. În ciuda existenței unor parteneriate afective atât de diferite, unele chiar surprinzătoare, experții afirmă că se poate certifica științific existența acestei preferințe.

„Experimentele”, sortite eșecului

Fiecare persoană care își caută un partener are în minte, indiferent că recunoaște sau nu, un anume „gen”. De foarte multe ori, după o despărțire sau o experiență traumatizantă emoțional, se poate să căutați pe cineva diferit de partenerul anterior, dar aproape întotdeauna aceste experiențe sfârșesc cu eșecuri, întrucât în final ajungeți să căutați tot „genul” care vi se potrivește. Acestea sunt concluziile unui studiu recent, derulat la Universitatea din Toronto, Canada. „Este ceva obișnuit ca în urma unei despărțiri să considerăm că este de vină pentru asta caracterul partenerului, așa că avem deseori tendința de a încerca o relație cu cineva complet diferit, dar acest tip de căutare ori nu durează, ori se termină prost”, afirmă specialistul Yoobin Park, autor al studiului.

În căutarea aceleiași tipologii

Mai exact, s-a demonstrat științific că atunci când vine vorba despre partenerul de cuplu, oamenii au tendința să caute mereu aceeași tipologie de persoană. În cadrul unor experimente încrucișate, s-a putut determina nu doar faptul că o persoană care caută un partener are tendința de a încerca să identifice trăsături de caracter asemănătoare cu ale sale, ci și că în cele mai multe cazuri, noii iubiți sau iubite semănau mult cu predecesorii în reperele majore în care se descriau. „Gradul de similitudine de la o relație la alta sugerează faptul că într-adevăr oamenii au un anume gen pe care îl caută atunci când vine vorba despre legăturile sentimentale”, punctează expertul Geoff MacDonald, co-autor al studiului.

Datele studiului realizat la Toronto provin în parte de la rezultatele German Family Panel, cercetare longitudinală asupra dinamicii de familie, derulată începând cu anul 2008